Site icon halobio

STRAVUJE SE STŘÍDMĚ A MÁ PNEUMATIKU NA BRIŠE! JAK JE TOHLE MOŽNÉ?

 

Diet detox super food selection in heart shaped porcelain bowls over distressed wooden background.

Obezita vzniká nahromaděním tělesného tuku. Nejčastěji jsou postiženy partie břicha. Pokud je příjem energie větší, než výdej, pak se energie z jídla a pití nespálí, ale usadí se v podobě tukových faldíků a faldů. Tady je pomoc jednoduchá, omezit příjem příliš kalorické stravy a začít se hýbat. Ale jsou případy a je jich mnoho, kdy lidé skutečně omezí příjem potravy a přesto se nemohou zbavit nadbytečného tuku.

Již usazený tuk je vlastně jakousi tukovou tkání, tedy skutečný endokrinní orgán, který produkuje a vylučuje kritické hormony, které přebírají důležité funkce. Jak je vidět, nejde již jen o kosmetický problém. Obezita je zejména zdravotní komplikace. Tuková tkáň si vydobyla v těle důležitou pozici a jen tak se jí nevzdá.

Pokud máme zvýšené množství tělesného tuku, pak máme vyšší hodnoty hormonu leptinu, tedy narušenou hormonální rovnováhu. Leptin (z řeckého leptos = hubený) je nazýván „hormonem chuti k jídlu“, chuť se jeho nárůstem zvyšuje a přibírání na váze je tady. Kdo dokáže zvládnout a obelstít hormon leptin, ten nastartuje spalování podkožního tuku. Dobrým startem je maximální omezení sacharidů a úplné vyloučení cukrů.

Někdy bývá příčinou nemožnosti zhubnout i narušená funkce biologických procesů. Stačí jen nedostatek vitamínu B6, B9 (folic acid neboli kyselina listová) a B12. Dříve stačilo jíst dost ovoce a zeleniny, dnes je půda často vyčerpaná na minerály a tudíž nám ovoce a zelenina nedodá nutné množství vitamínů a minerálů. Jindy je na vině genetická predispozice nevstřebat B9, tedy ani B12 a B6.  Absence nebo nedostatek jmenovaných vitamínů například podporuje vysokou hladinu aminokyseliny Homocysteinu, který se v krevním řečišti chová jako jed neboli toxická látka.  Toxiny okyselí automaticky organismus a spustí v těle řadu obranných mechanismů. Jedním z nich je i zadržování vody v těle a zvýšení váhy. Dalším průvodním efektem je poměrně snadné uložení tuku do buňky, ale nepovolí mu dostat se z buňky ven.

Rozhodně stojí za to cvičit, snížit příjem sacharidů a vyloučit tuky, zajistit dostatek vitamínu B6,B9 a B12.

Obrovskou roli v tohle tukovém teátru hraje inzulín přezdívaný jako „zavírač a otvírač dveří buňky“. Abychom nespadli do inzulínové pasti, pak musíme dodržovat několik stěžejních kroků: Jíst v 5ti hodinových intervalech, nejlépe  3 krát denně bez svačinek, nekombinovat bílkoviny, potraviny živočišného původu se sacharidy a vyloučit nenasycené mastné kyseliny. Kdo dokáže otevřít tukovou buňku? Hormony adrenalin a noradrenalin, oba produkuje pohyb, rovněž růstový hormon, aktivní pouze při vydatném spánku v úplné tmě.

Obezita je vážné onemocnění a je základem pro Metabolický syndrom x, jinak označován jako inzulínová rezistence nebo syndrom „tiché smrti“. Je to soubor komplikací semknutý těsně s obezitou a všichni znají jeho další signály jako je vysoký krevní tlak,  vysoké triacylglyceroly, nízká hladina HDL cholesterolu, arterioskleróza, komplikace oběhového systému, infarkt, rakovina.

Zhubnout se dá vždy. Někdy je nutné najít příčinu komplikovanější cesty ke zhubnutí. Ale i tak lze získat zdraví a štíhlost zpět.

Nejdůležitější je změna přístupu k možnosti zhubnout:

Nehledejme důvody, proč to nejde. Najděme způsoby, jak si navrátit zdraví a štíhlost!

Exit mobile version