Site icon halobio

VÍTEJTE BAKTERIE!

circle-97295__180PROBIOTIKY OZNAČUJEME VÍTANÉ BAKTERIE, KTERÉ ŽIJÍ V NAŠEM TRÁVÍCÍM TRAKTU A POMÁHAJÍ ŘADĚ ZAŽÍVACÍCH FUNKCÍ.

Stěny našich střev jsou olemovány bakteriemi, z nich jsou nejhojnější Lactobacilly a Bifidus. V zájmu zdraví je třeba právě tyto dva druhy bakterií udržovat ve střevech, chrání organismus před patogeny, nádorovým bujením a likvidují přemnožené škodlivé bakterie.

Užívání antibiotik často zcela rozhodí rovnováhu mezi dobrými a špatnými bakteriemi a ač se nám tomu nechce věřit, paradoxně naruší imunitu a zdravotní stav v celém těle. Stejně nepříznivě působí na dobré bakterie chlorovaná voda, příliš zpracované potraviny, nerovnováha mezi kyselým a alkalickým prostředím, léky typu Advil, Midol, Motrin, alkohol, maso a masné výrobky, mléko a mléčné výrobky. Zničující jsou pro střevní mikroflóru i účinky radiace a chemoterapie.

Ve střevech je přítomno 80% našeho imunitního systému, proto je tak moc důležitá střevní bakteriální rovnováha!

Je evidentně potřeba doplňovat do těla probiotika zvenčí.

Jak poznáte, že dodané probiotikum pracuje? Zvýší velikost a konzistenci vyprazdňování, sníží průjem, nadýmání, zápach výkalů a podobně. Vypadá to jednoduše, ale opak je pravdou. Mnoho prodávaných probiotik totiž nefunguje.

Většina jogurtů, které by měly obsahovat dobré bakterie, jsou jen jejich lákavými sliby. Důvod je jednoduchý: pasterizace a sterilizace. A to i přes sliby „Bio, 100% naturální, živé kultury“ sloganů na lákavých obalech jogurtů. Pasterizace je proces, který spolehlivě zničí nebo sterilizuje všechny živé kultury.

Bio znamená život. Pokud projde jakákoliv potravina tepelným zpracováním, které překročí teplotu 42 C, pak už je mrtvá. Ve střevech potřebujeme živé bakterie, nikoliv zlikvidované pasterizací. Kdyby byly v kelímku s jogurtem živé bakterie, tak i v lednici za tři dny vybouchne víčko. Jenže jogurty mají bez problémů i měsíční trvanlivost.

Vsadit se dá jen na velmi prospěšné bakterie žijící v syrovém kysaném zelí a jiné zakysané zelenině nebo v čaji s boubou kombucha a na potravinové doplňky.

Potravinové doplňky s probiotiky vybírejte pečlivě. Ty, co vám pomohou rozhodně nenajdete v policích prodejen. Kupujte jen ve specializovaných obchodech se zdravou výživou ta probiotika, která tam skladují v lednici. Doma udělejte totéž.

V dnešní době je situace taková, že nám bakterie spíše chybí. Všeobecná panika z hrozby „zlých“ bakterií nás naučila chorobně drhnout, sanitovat a dezinfikovat. Jenže všeho příliš škodí, sami si tak svou horlivostí ničíme i vzácné pomocníky.

Doplněním probiotik dosáhneme opět bakteriální rovnováhy ve střevech a celkového zdraví. Ochrání nás před rakovinou. Pomohou podpořit celkovou odolnost proti nemocem, syntézu vitamínu B, vstřebávání vápníku, proti alergickou prevenci, odstraní zácpy a jiné trávící neduhy.

Nebuďme k našim bakteriím nespravedliví. Některé z nich nám skutečně chrání život. „Vivat bakterie!“

Exit mobile version