Site icon halobio

SOLIT NEBO NESOLIT ?

salt-shaker-484958_640

Je správná rada, že sůl škodí zdraví a doporučení omezit sůl nebo nesolit vůbec?

Seriózní vědecké výzkumy shromažďují rozporuplné výsledky a nejsou schopny natáhnout této hypotéze vědecký kabát s visačkou „prokázáno“.

Vše nasvědčuje tomu, že solit ANO, ale není jedno čím. Není sůl jako sůl.

Stolní sůl, neboli chlorid sodný, která je běžná ve všech obchodech, nám může skutečně poškodit zdraví. Nemá totiž nic společného s přírodní a nerafinovanou solí. Obsahuje 97% chloridu sodného a 3% poměrně nebezpečných chemikálií (např. Ferokyanid).

Zpracování stolní soli vysušením při obrovských teplotách, změní zcela chemickou strukturu soli.

V důsledku přílišné konzumace rafinované soli, dochází k zadržování tekutin v těle, otokům, artritidě vysokému krevnímu tlaku, revmatismu…

Přírodní nerafinovaná sůl obsahuje 84% chloridu sodného a 16% v přírodě běžných minerálů (fosfor, křemík…).

Nerafinovaná sůl je nezbytná při přenosu živin do buňky, pomáhá v těle udržovat rovnováhu kyselosti a zásaditosti, regulovat krevní tlak, mozkové funkce, kreativní myšlenky…

Aby to nebylo tak jednoduché, roli zde hraje i další faktor, draslík. Přesněji řečeno poměr příjmu draslíku a sodíku z jakékoliv soli. Nerovnováha mezi nimi znamená vysoký krevní tlak, mozkovou příhodu, problémy s pamětí, ledvinové kameny, vředy žaludku, artritidu. Nízkou hladinu draslíku a vysokou hladinu sodíku obsahují téměř všechny zpracované a upravené potraviny. Lidé, kteří jedí výhradně zpracované potraviny, mají dvakrát vyšší předpoklad srdečního infarktu! Vysoký krevní tlak je způsoben nedostatkem draslíku daleko častěji, než vysokým příjmem soli, jak se dříve tradovalo.

Gurmány opět otrávím doporučením jíst živou, nezpracovanou, rostlinnou stravu v bio kvalitě, zejména zeleninu, kde je poměr draslíku a sodíku vyvážený. Zelenina je zdrojem draslíku číslo jedna. Změna jídelníčku, přechod na nezpracovanou syrovou stravu se snížením fruktózy, je jedinou cestou, jak se zbavit zvýšeného vysokého tlaku.

Himalájská růžová sůl je ideální solí. Není znehodnocena těžkými kovy ani průmyslovým prostředím, je těžena ručně, obsahuje téměř stovku stopových prvků (růžový nádech jí dává vysoký obsah oxidu železa) a je velmi chutná.

Mořská sůl je diskutabilní vzhledem k současnému zamoření oceánů.

Košer sůl je chemickým složením téměř identická s kuchyňskou solí, má jen hrubší strukturu a velikost vloček.

Keltská sůl je někde uprostřed mezi kvalitami Himalájské soli a obyčejné stolní soli.

Suma sumárum Himalájská sůl je vítěz!

Možná vám uniklo:

-že sůl je silně návyková

-že v mražených jídlech je skryto obrovské množství sodíku

-že v uzeninách a baleném mase je více sodíku, než čerstvé potraviny

-že polévky z pytlíku jsou plné sodíku

-že omáčky, sójové, kořenící směsi, kečupy a instantní potraviny jsou sodíkové nálože

-že jestli je někde obsaženo příliš sodíku, tak rozhodně v sýrech

– že chléb a pečivo obsahuje nebezpečné množství skryté soli!

Jak moc solit? Jak říkal Jan Werich: „ Přiměřeně“.

I dnes platí, že se to nemá se solí přehánět a to ani s nerafinovanou přírodní solí!

Každý Čech denně solí třikrát více, než by měl. Na vině jsou často již zmiňované skryté soli. Čtěte etikety potravin, budete šokováni, jaké hodnoty sodíku uvádí a ušetříte si zdraví!

Pokud si chcete přečíst starší články z tohoto Blogu, pak si na horním okraji stránky klikněte na „hlavní strana“ a poté jednoduše posunujte šipku kurzoru na pravém lemu stránky dolu. Automaticky se zobrazí jeden článek s dřívějším datem za druhým, jako by se rolovaly za sebou. Kliknutím na každý zeleně napsaný název nebo foto, se článek ihned rozbalí k přečtení celý.

Rovněž si můžete v levém sloupci slov najít to, které by vystihlo váš zájem, kliknout na něj a automaticky se vám ukáží všechny články, které toto slovo obsahují.

Na výchozí stranu se dostanete vždy zmáčknutím „hlavní strana“ nahoře pod hlavním Logem „ halobio“, hned vedle „o mě“ se dočtete o autorce všech článků a kliknutím na „kontakt pak můžete po vyplnění jména a emailu (nutné pro zamezení SPAM) napsat autorce (nic z toho, co napíšete nebude zveřejněno). Tímto krátkým upřesněním, odpovídám na více dotazů najednou. Snad to pomůže k dobré orientaci na Blogu Halobio.cz

Exit mobile version