Site icon halobio

KÁVA ZDRAVÝM LIDEM PROSPÍVÁ, ALE…

coffee-751619__180

…ale musí být černá, bez mléka a cukru! Znalci, gurmáni a zkušení kafaři ji nakonec milují právě pro její hořkou chuť.

Mléko, smetana, sušené mléko, cukr, jsou pro vás mnohem horší, než káva samotná. Pokud to nejde jinak, zvolte kokosové mléko a přírodní sladidlo Stevii. Viděla jsem používat sušené mléko jako hořlavinu, kterou se lehce zapaluje táborák. Tak mě napadlo, co asi ten bílý prášek obsahuje? Na čem si to mnozí v kávě asi pochutnávají?

Kávu vybírejte pečlivě výhradně organickou v bio kvalitě. Ostatní druhy jsou bohužel plné pesticidů. Abyste se vyhnuli plísním, které nejsou v kávě vidět, ale často se v ní zabydlí, dejte přednost 100% arabské kávě před směsí z více druhů, je kvalitnější. Pozor také na bílé papírové filtry do překapávaných káv, jsou chemicky bělené.

Káva se spolehlivě vypořádá s únavou, zlepší pozornost, koncentraci, paměť, je močopudná a ovlivňuje odbourávání tuků, to vše díky kofeinu. Daň, kterou pijani kávy zaplatí je, že po opadnutí stimulačních účinků je sklátí únava ještě větší. Někteří hned uvaří další a další kafíčko a tak vzniká tzv. závislost na kofeinu. Kofein je ale návykový až při dlouhodobém pití více než tří šálků denně. Odvykání trvá kolem dvou dní, bez závažných abstinenčních účinků, patří tedy k nejméně návykovým látkám. 3 šálky kávy denně jsou pro zdravého člověka zcela bezpečné. To je alespoň tvrzení většiny odborníků.

Existují dokonce studie, které dokazují, že mírní kafaři mají daleko méně zanesené tepny vápníkem, než ostatní populace. Tím se u nich snižuje riziko arteriosklerózy, kornatění tepen, infarktů a srdečních chorob vůbec.

Káva obsahuje složky, které mohou snížit riziko vzniku nejnebezpečnějšího druhu rakoviny, melanomu.

Neuro protektivní vlastnosti kávy částečně chrání i před roztroušenou sklerózou.

Zvýšit metabolismus až o čtvrtinu můžete tím, že po vypití kávy sportujete. Pak ale asi dlouho neusnete! Káva pomáhá lidem s nízkým tlakem, ačkoliv jen na limitovanou dobu.

Kávu by neměly rozhodně pít těhotné ženy, plod v těle matky nedokáže detoxikovat kofein. Kofein není vhodný ani pro nemocné trpící hypertenzí, srdeční arytmií a žaludečními vředy. Přílišné pití kávy může zvýšit krevní tlak, přivodit chvění až třes, bušení srdce, nervozitu, úzkost.

Co odborník, to jiná teorie. Při podrobném prostudování rozporuplných výzkumů, je však evidentní shoda všech v jednom: organická, kvalitní, černá hořká káva bez mléčných dochucovadel je pro zdravého člověka prospěšná.

Když diabetik vypije kávu se smetanou nebo s cukrem, zvedne se mu hladina glukózy v krvi, což není žádoucí. Pokud ale stejný člověk vypije šálek dobré, kvalitní černé kávy bez dalších přídavků, pak hladina jeho glukózy klesne. Denní pití několika káv s mlékem může podpořit růst rakoviny tlustého střeva, zatímco popíjení hořké černé kávy v bio kvalitě, podporuje snížení výskytu nádorů střev.

Není káva jako káva.

Příroda lidstvu pravděpodobně nadělila další dar ve formě hořkého potěšení. A co na to lidé? Okamžitě kávu „vylepšili“ pro svou vlastní zkázu!

Pokud si chcete přečíst starší články z tohoto Blogu, pak si na horním okraji stránky klikněte na „hlavní strana“ a poté jednoduše posunujte šipku kurzoru na pravém lemu stránky dolu. Automaticky se zobrazí jeden článek s dřívějším datem za druhým, jako by se rolovaly za sebou. Kliknutím na každý zeleně napsaný název nebo foto, se článek ihned rozbalí k přečtení celý.

Rovněž si můžete v levém sloupci slov najít to, které by vystihlo váš zájem, kliknout na něj a automaticky se vám ukáží všechny články, které toto slovo obsahují.

Na výchozí stranu se dostanete vždy zmáčknutím „hlavní strana“ nahoře pod hlavním Logem „ halobio“, hned vedle „o mě“ se dočtete o autorce všech článků a kliknutím na „kontakt pak můžete po vyplnění jména a emailu (nutné pro zamezení SPAM) napsat autorce (nic z toho, co napíšete nebude zveřejněno). Tímto krátkým upřesněním, odpovídám na více dotazů najednou. Snad to pomůže k dobré orientaci na Blogu Halobio.cz KÁVA ZDRAVÝM LIDEM PROSPÍVÁ, ALE…

Exit mobile version