Site icon halobio

DÝNĚ PATŘÍ K PODZIMU!

pumpkin-179527_640

Dýně jsou na podzim nejpopulárnější patrně v USA, neboť patří k symbolu oslav Halloweena. Ten den, 31. října, se děti oblékají do masek a chodí od domu k domu pro dobroty a sladkosti, vydlabávají a vyřezávají dýně, do kterých pak vkládají svíčky a užívají si strašidelného večera, ve kterém, podle irské legendy, vstávají duchové z hrobů. V českých končinách lidé vzpomínají na duše zesnulých až 1. listopadu spíše tiše a decentně.

Dýně je ale symbolem podzimu téměř všude na světě nejen svou barvou, ale i vůní kompotů a polévek, které patří k těm nejlepším.

Dužina dýně neboli tykve obsahuje kvalitní Omega-3 mastné kyseliny, obrovské množství hořčíku, draslíku, luteinu, beta karotenu a mnoho dalších stopových prvků.

Dýně podporuje správné trávení, funkci slinivky, čistí ledviny, má celkově regenerační účinky.

Zralou dýni poznáte podle pórovité zdřevnatělé stopky.

Jedna lžička dýňového oleje denně je nejlepší proti nádorovou prevencí!

Dýňová semínka jsou přímo hořčíkovou bombou a s vysokou dávkou Omega-3 a zinku, které rovněž obsahují, dokážou podpořit imunitní systém jako málokterá potravina. Dýňová semínka jsou nejlepší prevencí nemocí prostaty, srdce a kostí. Jsou přínosem i při léčbě psychických problémů.

Recept na jednoduchou dýňovou polévku.

Ve větším hrnci rozpusťte jednu lžíci kokosového oleje, přidejte nakrájenou cibuli a lehce osmahněte, přidejte 1/2 lžičky kari koření a 1 lžičku koření kurkumy. Přidejte ½ kila dužiny z dýně a dvě velké brambory nakrájené na kostky a zalejte vodou. Osolte opepřete a přidejte na dochucení sójovou omáčku s nízkým obsahem soli.

Polévku povařte 30 až 40 minut a rozmixujte do krémové konzistence. Pro dochucení můžete přidat rozmačkaný česnek.

Dýně jsou vynikající i jako pikantní pečené plátky s chilli, dýňové smažené lupínky nebo jako příloha v podobě dýňové kaše, připravené stejně jako kaše bramborová.

Pokud si chcete přečíst starší články z tohoto Blogu, pak si na horním okraji stránky klikněte na „hlavní strana“ a poté jednoduše posunujte šipku kurzoru na pravém lemu stránky dolu. Automaticky se zobrazí jeden článek s dřívějším datem za druhým, jako by se rolovaly za sebou. Kliknutím na každý zeleně napsaný název nebo foto, se článek ihned rozbalí k přečtení celý.

Rovněž si můžete v levém sloupci slov najít to, které by vystihlo váš zájem, kliknout na něj a automaticky se vám ukáží všechny články, které toto slovo obsahují.

Na výchozí stranu se dostanete vždy zmáčknutím „hlavní strana“ nahoře pod hlavním Logem „ halobio“, hned vedle „o mě“ se dočtete o autorce všech článků a kliknutím na „kontakt pak můžete po vyplnění jména a emailu (nutné pro zamezení SPAM) napsat autorce (nic z toho, co napíšete nebude zveřejněno). Tímto krátkým upřesněním, odpovídám na více dotazů najednou. Snad to pomůže k dobré orientaci na Blogu http://www.Halobio.cz

Exit mobile version