Cukr poškozuje střevní flóru. Střeva jsou nejdůležitějším orgánem imunity. Extrémně zvýšený příjem cukru v době Vánoc tak představuje zátěž pro organismus, snižuje imunitu, která nemá sílu poprat se s viry nebo bakteriemi.
Limonády, coca-coly, cukrovinky, dortíky, koláče, zmrzlina a jiné sladkosti obsahují cukr, který vyvede tělo z rovnováhy a okyselí organismus. Kyselé prostředí je rájem mikroorganismů, které oslabená imunita nezastaví. Přecpaní a přeslazení pacienti, pak plní čekárny ordinací praktických lékařů nejčastěji kolem Vánoc.
Další důsledky bílého jedu, cukru:
-diabetes
-přetěžuje slinivku břišní
-kvašení v těle, v jehož důsledku vzniká kyselina octová
-cukr se v procesu metabolismu mění na glukózu a alkohol
-vyživuje a podporuje růst nádorových buněk
-pomáhá bujení plísní a zvyšuje krevní tlak
-urychluje stárnutí
-způsobuje nedostatek magnezia
-snižuje hladinu vitamínu E v těle
-snižuje vstřebatelnost kalcia, magnezia a proteinů
-zvyšuje hladinu nežádoucího cholesterolu
-je příčinou obezity
-cukr je návykový, zvyšuje adrenalin a způsobuje deprese
Vyhýbejte se cukru a posilujte imunitu probiotiky, vitamínem D a C. Sladkého se nemusíte vzdát zcela. Zralé ovoce v rozumné míře, sušené nepřislazené a nesířené ovoce (datle, fíky, meruňky, švestky, hrozinky…), přírodní sladidlo stevie a vysoce kvalitní surový nepasterizovaný med, který nebyl ohřátý na více jak 45C, uspokojí lehce vaši touhu po sladkém.
I vánoční mlsání může být zdravé.