Site icon halobio

ORGÁNOVÝ BUDÍK.

clock-26102_960_720

 

Východní tradiční medicína tvrdí, že je každý orgán v těle vázán na určitou hodinu, ve které dosáhne maxima aktivity a toku energie.

 

Tlusté střevo dosahuje nejvyšší čilosti mezi 5. a 7. hodinou ranní, je to čas aktivního pohybu svalu tlustého střeva.

Pro žaludek je to doba mezi 7. a 9. hodinou ráno, tedy vhodný čas na snídani. Pokud orgán pobolívá v době svého vrcholu, pak máme zdravotní problém. To platí nejen pro žaludek, ale i ostatní orgány v těle.

Slezině vládne 9 až 11 dopoledne, je to mimochodem nejvhodnější čas jíst sladké ovoce.

Srdce je nejaktivnější v poledních hodinách, kdy nemá být vystaveno horku, tělo cítí mírný útlum, proto je asi dodržována polední siesta v mnoha zemích světa právě mezi 11. a 1. hodinou odpolední.

Od 1 do 3 odpoledne je činorodé tenké střevo.

Močový měchýř má nejsilnější energii od 3 do 5 odpoledne a jíst slané spolu s pitím bylinných čajů, je pro močový systém v tento čas blahodárné, stejně jako sport, tréning a pohybová aktivita.

Ledviny dosahují vrcholu mezi 5. a 7. hodinou večerní, tehdy je dobré vynechat tuky, sladkosti, alkohol a vše, co ledviny zatěžuje.

Od 7 do 9 večer pak přebírá vrchol osrdečník, tedy obal srdce, je to mimochodem nejúčinnější doba pro antibiotika, esence olejů, masti, zábaly…

 

9 až 11 hodin je doba Tří ohřívačů, kdy mozek přechází do útlumu. Tři ohřívače jsou jakýsi neviditelný orgán, spíše dráha, která rozvádí životní energii, kterou Číňané nazývají Chi, do jednotlivých orgánů. Pro životní energii Chi jsou, podle východní medicíny, nejdůležitějším orgánem ledviny.

Od 11 do 1 v noci pak je nejaktivnější žlučník, lidé s problémy žlučníku v tuto dobu nemohou spát a trpí tehdy častěji i záchvaty.

Od 1 v noci do 3 jsou čilá játra, která hrají klíčovou roli při čištění organismu, v tuto dobu není vhodné pít alkohol, kávu, kouřit…

3 až 5 hodin ráno patří plícím a imunitě, astmatici a lidé s nemocemi respiračního systému se v tuto dobu často budí a mívají záchvaty.

Čínská medicína je velmi propracována, je úspěšně používána přes 5000 let a její teorie orgánových hodin je úzce provázána s denními cykly toku energie v přírodě a hormony, které produkuje mozek.

Mnoho lidí si stěžuje na odpolední bolesti hlavy, které začínají pravidelně v podobnou dobu, z toho lze například diagnostikovat problém orgánu aktivního v této hodině. Pokud chceme nějaký orgán léčit, je dobré na něj působit v době jeho maximálního energetického vrcholu.

Čínská medicína má systém orgánových hodin daleko podrobněji propracován a jeho účinnost dokládá pozitivními léčebnými výsledky.

Exit mobile version