SYROVÉ BRAMBORY?

potato-983788__180

Do české kuchyně patří vařené, pečené, restované a jinak tepelně upravené brambory od nepaměti. Jejich předností je poměrná dostupnost, cena a také fakt, že neobsahují lepek. Nevýhodou je vysoký glykemický efekt, tedy drastické zvyšování cukru v krvi, jsou pohromou pro cukrovkáře, hypoglykemiky a kalorickou bombou pro obézní.

 

Obrovský přínos pro zdraví má však šťáva ze syrových brambor! Při výrobě  domácích šťáv a džusů je proto dobré přidat i tuto šťávu. Nijak nezmění příchuť zeleninové nebo ovocné šťávy, je totiž zcela neutrální chuti.

 

green-juice-769129__180 

UŽITEK BRAMBOROVÉ ŠŤÁVY PRO ZDRAVÍ:

 

Šťáva ze syrové brambory obsahuje velké množství vitamínu C, který podporuje produkci kolagenu, zmírňuje stárnutí, tvorbu vrásek, pomáhá zacelovat jizvy, praskliny na kůži, akné a při pravidelném pití kůži naprosto vyčistí. Má silně antioxidační charakter a pomáhá ničit volné radikály v organismu.

Dodává do těla nezvyklé množství draslíku, také vitamín E, A, K, zinek, železo, vápník, hořčík, chlór.

Je zdrojem vitamínu B1, tzv. Tiaminu, nutného pro zdraví očí, zubů a kůže.

Pomáhá rozkládat sacharidy a využívat energii z nich.

Regeneruje také vazy, chrupavky, cévy, hojí záněty.

Léčitelé ji používají při léčbě žaludečních vředů a zánětů (ráno nalačno lžíci čerstvě vymačkané šťávy ze syrových brambor).

Pro jemně projímavý účinek ukončí i úpornou zácpu.

Úspěšně snižuje krevní tlak.

Teplé obklady stahují a zklidňují hemeroidy.

Pomáhá tělu vyrábět protein a reguluje rovnováhu kyselin a zásad v organismu.

Šťáva z fialových a červených brambor podporuje léčbu rakoviny.

Bramborová šťáva je mimořádně účinným kloktadlem při poranění úst, zánětu v krku a při hojení aftu.

Léčí záněty, artritidu, bolesti kloubů.

 potatos-1141657__180

 

Zelené, staré brambory a jejich klíčky jsou jedovaté!

Pečlivě odkrojte tmavé fleky na bramborách před odšťavněním. Zelené brambory vyhoďte.

Nenechávejte brambory na světle, zelenají.

Nepoužívejte chemicky hnojené brambory, obsahují mnoho dusíku.  „Chemickou“ bramboru poznáte tak, že má po rozkrojení uprostřed  místo s krápníkovou strukturou.

 

 

Vynikající je šťáva z mrkve, kapusty, jablka a brambory. Fantazii se meze nekladou, neboť energetizující bramborovou šťávu můžete dodat do každé kombinace domácích džusů, nic nepokazíte a budete zdraví!

juice-94945__180

Leave a Reply