Site icon halobio

HORMON LEPTIN ROZHODUJE O OBEZITĚ.

 diet-403588__180

Když byla v roce 1994 potvrzena existence hormonu leptin, svitla naděje, že byl nalezen lék na obezitu. Farmaceutické firmy začaly vyrábět leptin, neboť předchozí laboratorní výzkumy na myších, potvrdily jeho redukční účinek. Přišlo zklamání, testy ukázaly, že i obézní lidé mívají přebytek leptinu, vytvořila se u nich totiž odolnost na leptin a díky této rezistenci nebylo dál možné udržet kontrolu nad obezitou. Proto podávání pilulek leptinu nepomáhá redukovat  obezitu.

 

V těle člověka je několik trilionů buněk, které vzájemně komunikují prostřednictvím hormonů, ty nakonec rozhodnou o kvalitě zdraví a života. Každá buňka v těle je důležitá, bez správných instrukcí co dělat a jak naložit s energií, by byla k ničemu. Jak  hospodařit s energií každé buňky zařídí dva hormony: inzulín a leptin. To oni určí, která energie se spálí, použije na regeneraci, na reprodukci, zda bude uložena jako tuk v podkožní tkáni, jak rychlý a kvalitní budeme mít metabolismus.

Naše vlastní tukové buňky produkují hormon leptin a ten po komunikaci s mozkem rozhoduje, kolik tuku je třeba uložit.

Mnoho lidí zhublo náhle, ale cítili snahu organismu, získat tuk zpět. Dostavil se tzv. Jojo efekt a kila se vrátila, občas dvojnásobně. Člověk není předurčen k tloušťce, omezenému pohybu, oslabenému zdraví a jiným potížím, právě proto je vybaven jistým dohledem, regulací ukládání tuků, tedy již zmíněným hormonem leptinem.

Obezita je totiž jeden začarovaný kruh, který lze vyřešit jen zvládnutím hladu. Hlad přestaneme mít, když bude mozek vnímat hormon leptin.  Vnímat ho může, jen pokud nebudeme mít rezistenci na leptin. Jediný známý způsob, který je toto schopen zařídit, je konzumace potravin bohatých na přírodní  nezpracované tuky (kokos, kokosový olej, olivy, avokádo, olivový olej, neupravené ořechy, semena) a omezení nebo vyloučení cukrů a sacharidů.                     

 

 

Pokud omezíme příjem potravy, náš leptin se sníží a touhu po jídle jen těžko zvládneme. Při liposukci či drastické dietě proto ztratíme tuk, klesne nám leptin, zpomalí se mnoho funkcí v organismu a nastoupí hlad. V další fázi ale přibereme, neboť tělo uloží do zásob i sebemenší sousto, protože je geneticky programováno na přežití.

 

Jak mít hormon leptin na své straně? 

 

Nedržte diety, jezte bio tepelně nezpracované potraviny obsahující kvalitní tuk a Omega 3 mastné kyseliny, denně cvičte, dostatečně spěte, vynechejte cukry, omezte potraviny s vysokým množstvím sacharidů a váš hormon leptin se postará o štíhlou linii.

Exit mobile version