Site icon halobio

TO JE VŮNĚ! ALE CO JE V PARFÉMU OPRAVDU?

lemon-906141__180

 

Nastartoval vám něčí parfém bolest hlavy nebo migrénu? Udělalo se vám nevolno z intenzivní voňavky? Osypali jste se vyrážkou po použití vody po holení? Dusila vás nějaká chemická vůně? Nebo vám vyvolala astmatický záchvat, kašel či podráždila sliznice horních cest dýchacích a očí?

To jsou jen zevní viditelné důsledky používání parfémů a vody po holení. „Vonítka“ všech druhů totiž patří ke skrytým viníkům mnoha lidských neduhů.

Jednou se na mě prodavačka v parfumerii obořila, že nanáším parfém na svetřík a ne na kůži, kam prý patří. Patrně měla pravdu, že na kůži voní předpisově. Mne ale znepokojovalo více to, že se kůží vstřebává dovnitř organismu chemie, která tvoří základ parfémů.

 

Složení voňavek je tajuplné, mělo by být známo spotřebiteli, ale na straně druhé je každý parfém chráněn, aby nebylo vyzrazeno obchodní tajemství složení a míchání jednotlivých ingrediencí. Testování parfémů je tedy nedostatečné, minimální a omezené. Některé opravdu škodlivé složky tak nemusí být vůbec uvedeny na štítku vonící lahvičky lákavého designu. Mezi ně patří Ftaláty, chemické látky narušující hormonální systém, žlázy s vnitřní sekrecí, snižují reprodukční schopnost, ohrožující těhotné, kojící ženy a děti. Ftaláty nabourají imunitu, poškozují jednotlivé orgány, nejvíce játra a ledviny, patří k rizikovým faktorům vzniku rakoviny, působí jako velmi silné spouštěče alergií. Ftaláty nejsou jediné syntetické látky obsažené v parfémech, najdeme tam i ty, které pochází z ropy, různá rozpouštědla, stabilizátory, barviva, parabeny……… Tahle past se netýká jen levných parfémů, ale naopak těch nejdražších, nejpopulárnějších a nejslavnějších značek.

Kosmetické koncerny se nestarají o etiku a zdraví, zajímá je zisk, reklama a mamon. Dokážete si představit, jak může jeden parfém obsahovat až 500 různých chemických látek? Já ne. Kosmetickému průmyslu se to podařilo.

 

Mnohem zdravější a přirozenější alternativou vůně jsou organické přírodní stoprocentně čisté éterické oleje z rostlin.

Dejte si pozor na vonné oleje, které nejsou v obchodní síti k dispozici na bázi rostlinné, ale syntetické, prozradí je většinou nízká cena.

Esenciální stoprocentní oleje nevydrží vonět intenzivně mnoho hodin, jejich cena je vyšší. Je na každém, aby zvolil mezi zdravím a penězi. Organické oleje získané z květů, kůry, semen, plodů, listů a dalších přírodních surovin se hojně používaly již ve středověku.

Ti nejmoudřejší se obejdou bez přídavných vůní, ušetří a udrží si zdraví. Příroda dala každému osobitou a nezaměnitelnou vrozenou vůni „tajných svůdců“ a na jejím základě probíhá i nevědomá biologická přitažlivost mezi partnery. Přírodní vůně ženy je ostatně pro muže mnohem svůdnější, než kbelík silného parfému.

 

Exit mobile version