Site icon halobio

PROČ JE MODŘINA MODRÁ?

 

Modřina vzniká tlakem na cévu, kterou tak poškodí a způsobí krevní výron různé intenzity. Menší modřiny jsou důsledkem zhmožděním kapilár.
Barva podlitiny se mění od červené, ve které je ještě přítomen kyslík a železo, přes fialovou a modrou, kde již kyslík a železo chybí, po zelenou a žlutou, které jsou signálem hojení.
Obecně platí, že čím blíže je modřina k srdci, tím je větší.
Někdo má silné dispozice k modřinám, jiný je odolnější, nicméně se čas od času nikomu z nás nějaká ta modřina nevyhne.
Jak zabránit velké podlitině? Zvednout postižené místo nad úroveň srdce, pokud je to možné. V první fázi je dobré podlitinu zatlačit a přiložit studené obklady. Po 48 hodinách je naopak vhodné přikládat na 20 minut teplé obklady, které zvýší prokrvení a modřina rychleji zbledne. Vynikající je i mast nebo olej z Arniky či octové obklady.

 

Některé modřiny mohou být důsledkem užívání léků, antikoncepčních pilulek nebo aspirinu, namáhav0ho cvičení, spálení kůže na slunci…
Podlitiny jsou nebezpečné pro lidi se špatnou srážlivostí krve. Větší sklon k modřinám mají starší lidé, kterým ubývá ochranný tuk pod kůží a snižuje se jejich produkce kolagenu.
Pozor na modřiny, které se objevují bez jakékoliv příčiny, mohou totiž signalizovat špatnou srážlivost krve, hemofobii, cukrovku nebo leukemii.
Dobré zdraví pochází zevnitř, proto i na modřiny platí kvalitní bio syrová strava, zejména saláty, tmavě zelené listy, špenát, rajčata, mrkev, česnek, cibule pohanka, která nám dá obrovské množství rutinu, omega 3 mastné kyseliny, fermentované potraviny, vitamín C a vitamin K. Nezapomeňte na pohyb.

 

Exit mobile version