Site icon halobio

VITAMIN A MŮŽE ZRUŠIT ÚČINEK VITAMINU D, KTERÝ NÁS CHRÁNÍ PŘED RAKOVINOU!

 

Užívání vitaminu A, speciálně jeho složka retinol, blokuje aktivitu vitaminu D v organismu a to i v relativně malém množství. Proto i tolik doporučovaný olej z tresčích jater pro vysoký obsah vitaminu A, může být příčinou potlačení vlivu vitaminu D v těle.

Mnozí berou vysoké dávky vitaminu A nebo multivitaminy, které obsahují oba v jednom, A i D a netuší, že si tak kriticky snižují hladinu vitaminu D.

Vyšší hladina vitaminu D v organismu každého z nás je zárukou dobré imunity, vstřebání vápníku do kostí, optimální hladiny cukru, zdraví srdce, mozku a odolnosti proti nádorům.

Předpoklad prevence a úspěšného boje s rakovinou souvisí s dostatkem vitaminu D. Vždyť téměř 30% úmrtí na rakovinu souvisí právě s jeho nízkou hladinou! Vitamin D prokazatelně zpomaluje růst a vznik nádorů. Někteří lékaři tvrdí, že dostatek vitaminu D může zabránit rakovině prsu, u dalších nejméně 15ti druhů rakoviny . Dávné výzkumy tohoto typu nebyly zřejmě tak průkazné, neboť nebraly v úvahu „vyrušení“ a neutralizaci působením vitaminu A. Dnes je však situace jiná, nové výzkumy dokazuji, že dostatek vitaminu D by mohl celosvětově snížit vznik nových případů rakoviny o 80% .

Vitamin D produkuje naše tělo samo, pokud má dostatek sluníčka. V opačném případě je nutné tento vitamin doplňovat. Pro lepší vstřebání je ideální v ústech rozpustná forma vitaminu D3 podávaná spolu s vitaminem K2. Běžně doporučené hodnoty jsou velmi nízké, denní dávka 5000 až 10000 IU je dostatečná nejen při nádorovém onemocnění, ale i pro prevenci.

Vitamín A je nezbytný pro naše zdraví a vitamin D také, dokonce i jejich součinnost má důležitý efekt na zdraví. Je třeba jen najít optimální dávkování, vhodnou cestu jeho doplnění a zamezit podávání obou současně v tabletách multivitaminů či jinak.

Běžné krevní testy jsou dostupné a informují spolehlivě o hladině vitaminu D v krvi, ideální je zopakovat testy vždy po 6 měsících.

Co s tím?

Nejezte olej z tresčích jater, není ideální.

Ovoce a zelenina nedodá potřebné množství D vitaminu do organismu.

Užívejte raději tablety vitaminů odděleně, ne ve formě multi.

Jezte barevné ovoce a zeleninu (barevná paprika, mrkev, třešně, meruňky…), tak totiž dodáte vhodnou formou tělu vitamín A.

Dodávejte organismu betakaroten, jde o tzv. pre-vitamin a tělo s ním dokáže hospodařit tak, že nemá vliv na vitamin D.

Zařaďte do jídelníčku řasu chlorelu, je to vynikající „super food“ do salátů, koktejlů, zeleninových šťáv.

Nebojte se sluníčka, naopak. Lidé v dávných dobách se před sluncem neměli kde schovat, nenatírali se ochrannými krémy plnými chemie, netrpěli osteoporózou, křivicí a rakovinou. Selský rozum do hrsti a hurá na slunce!

 

 

Exit mobile version