Olivy jsou vzácným zdrojem vitamínů A a E, které se v rostlinné říši vyskytují málo, obsahují i zdravé nenasycené mastné kyseliny, železo, vápník a jiné minerály. Jsou bezpochyby prevencí rakoviny, kardio vaskulárních nemocí, vysoké hladiny cholesterolu a zánětů.
Při konzumaci naložených oliv ale možná cítíte rozdíl mezi zelenou a černou odrůdou.Zelené olivy se sklízí jako nedozrálé plody.Černé olivy vlastně nejsou jiným druhem, ale dozrálými olivami zelenými, které se k tmavé barvě dopracují v procesu přirozeného zrání přes hnědé a fialové zabarvení.
Mnoho černých oliv, které kupujeme v obchodní síti nejsou dozrálé plody, ale speciálně dobarvené zelené olivy. Pokud chcete snížit příjem syntetických látek v potravinách, kontrolujte přidané látky, které jsou jmenovány na štítcích plechovek oliv. Konzervační látky E579 nebo E151 uvedené na obalu totiž prozradí, zda byly syntetické barvící látky dodány nebo ne. V USA je zakázáno používat E151, v České republice jsou obě barviva povolena.