Site icon halobio

RECEPT NA RAKOVINU PŘÍMO Z GRILU.

grilling-308914__180

 

Grilování se stalo módní záležitostí, ale není vůbec jedno, jak grilovat. Chemické reakce, které vznikají opékáním potravy na otevřeném ohni, totiž nesou zdravotní rizika.

Tuk, který odtéká z masa při grilování na žhavé uhlíky, způsobuje kouř, ten se následně dostává do masa, které se změní v bombu karcinogenních látek. Netlačte na maso při grilování silou, zamezíte odtékání tuku. Kombinace tuku, bílkoviny (maso) a cukru (marinády a barbecue omáčky) při grilování vytváří podmínky pro vznik rakoviny, srdečních nemocí, Alzheimerovy choroby, zánětů, oxidačního stresu a cukrovky. Rakovinotvorné látky, nazývané Heterocyklické aminy, vznikají při každé tepelné úpravě potravin za extrémně vysokých teplot, tedy i při přípravě pokrmů na otevřeném ohni.

Pokud grilujete maso, použijte netučné maso, nejlépe předem marinované v domácí marinádě s přidáním citronu a pepře.

Pokud pokrm lehce tepelně připravíte před grilováním a rozporcujete, zkrátíte tak jinak dlouhou dobu opékání.

Negrilujte zpracované maso, které je rakovinotvorné již před vystavením vysoké teplotě, stejně tak výrobky ze sóji.

Ujistěte se, že používáte netoxické uhlí.

Samozřejmě, že kvalitním čištěním grilu po jeho použití, nejen na povrchu, pomocí nechemických přípravků, můžete výše uvedená rizika snížit.

 

Vzpomínáte, jako děti jsme téměř všichni milovali zuhelnatělé špekáčky a brambory z ohniště. Přežili jsme. Protože to byla vzácnost. Dnes to vypadá tak, že kdo negriluje téměř denně nebo týdně, neobjednává si v restauracích steaky, uzená žebra či jinou pochoutku připravenou na rožni, či nekupuje grilované hotové jídlo v supermarketu, není dost moderní. Možná, rozhodně však neriskuje přísun dalších karcinogenů do organismu, jakoby jich nebylo dost i tak.

Bylo prokázáno, že „dogrilovat se“ je možné až ke vzniku rakoviny plic, tlustého střeva, konečníku, slinivky břišní, močového měchýře a prostaty.

Exit mobile version