Site icon halobio

JINÝ KRAJ, JINÝ MRAV, VÁNOČNÍ

 

V USA slaví Vánoce až 25. prosince. Hned ráno najdou děti pod vánočním stromečkem dárky, které jim tam v noci nechal Santa Klaus. Děti na Havaji čekají na vánoční loď, ve které Santa přiveze dárky. Slavnostní hostina následuje až později, většinou na ní nechybí teplá šunka, pečený krocan, zelené fazole a brambory.

V Rusku slaví až v lednu, zdobí vánoční stromečky „Jolky“ a dárky přiváží Děda Mráz.

Vánoce slaví dokonce i v Africe, mají silně náboženský charakter a děti dostávají praktické dárky. Na africkém štědrovečerním menu musí být maso, rýže a ovoce.

V Brazílii nosí dárky Papai Noel a nechybí ani štědrovečerní brazilský ohňostroj.

Švédové milují svátek Svaté Lucie 13. prosince a jejich Ježíšek na sebe bere podobu vánočních skřítků.

Na řecké štědrovečerní hostině nechybí jehněčí pečeně, polévka z kuřetem, rýží, citronem, vejci a sladká baklava.

Francouzi servírují pečenou krůtu, paštiky, husu s nádivkou z kaštanů, husí játra, ústřice nebo krocana. Dárky vozí na saních 25. prosince starý vousatý muž Pere Noel.

Vánoční stromky zdobí i ve Vietnamu, děti dostávají dárky a cukroví.

V Indii se rozbalují dárky celý den 25. prosince a pečou tam speciální vánoční koláče.

V Číně není tradice Vánoc nijak zakořeněna, ale přesto se Číňané vzájemně obdarovávají jablkem.

V Itálii naděluje dárky Babbo Natale 24. prosince. Staří Italové již v dávných dobách oslavovali v době slunovratu Boha Saturna a drželi tak svátky Saturnálie, s příchodem křesťanští se proměnily v klasickou podobu Vánoc.

V Anglii dárky nosí Father Christmas 25. prosince. Nesmí chybět pečený krocan s masovou nádivkou a kaštany, pije se vánoční punč a mlsá vánoční pudink. Vánoční puding Angličané připravují z másla, rozinek, Brandy, strouhanky, hrubé mouky, vajec, jablek, ořechů, pomerančové kůry, hřebíčku, melasy a šlehačky a zapékají do něj stříbrnou minci, kdo ji dostane ve svém kousku, bude mít celý rok štěstí.

Předvánoční shon, přípravy, pečení vánočního cukroví, zdobení stromečků, zpívání koled, štědrovečerní bramborový salát, kapr, staré zvyky a obyčeje, Ježíšek, rozbalování dárků v kruhu rodiny, to vše a ještě více vytváří neopakovatelnou atmosféru českých Vánoc. České Vánoce patří k těm nejkrásnějším na světě. Jsou pohádkové a líbezné.

KLIDNÉ A POHODOVÉ VÁNOCE VÁM VŠEM PŘEJE    HALOBIO!

 

 

Exit mobile version