Tapioka je vynikající potravinou při bezlepkové dietě, neobsahuje totiž gluten! Je vyhledávána lidmi trpícími nesnášenlivostí lepku, celiakií a trávícími problémy vůbec. Klasické škroby jsou všeobecně nezdravé pro naše střeva, která musíme chránit, neboť v nich sídlí imunita. Sacharidy Tapioky naopak podporují trávení a štíhlou linii.
Tapioka pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, je tak vynikající prevencí infarktu, mozkové mrtvice a jiných nemocí krevního oběhu. Je rovněž zdrojem kyseliny listové a vitaminu B.
Tapioka posiluje kosti, snižuje riziko zlomenin a vzniku osteoporózy, neboť obsahuje obrovské množství vápníku. Pro ty, kdo trpí alergiemi na mléko a mléčné výrobky je Tapioka cenným zdrojem vápníku. Doplňuje i minerály draslíku, hořčíku, fosforu a železa.
Tapioku můžete zakoupit v prodejnách zdravé výživy, občas i v některém supermarketu ve formě škrobové moučky určené k zahušťování omáček, polévek a jiných pokrmů, Tapioka pudinku v prášku nebo granulí či perel. Doporučuji formu prášku, který se lehce rozpouští.
Zdravý jednoduchý recept na Tapioka čokoládový puding bez živočišného mléka:
Do 2 hrnků kokosového, mandlového nebo jiného rostlinného mléka rozmíchejte 5 polévkových lžic Tapioka prášku, 3 lžíce kakaového prášku, podle chuti cukru, anebo raději zdravého rostlinného sladidla Stévie a rozmíchejte případné hrudky. Přiveďte za stálého míchání do varu a lehce povařte až bude hmota jemná. Přelejte puding do misky a nechte vychladit v lednici.