Jehličí borovice obsahuje pětkrát více vitaminu C podporujícího silnou imunitu, než citrony. Obsahuje vitamin A, který je nezbytný pro zdravý zrak, tvorbu červených krvinek, regeneraci kůže, vlasů a ke snížení sekrece hlenů při nachlazení a kašli. Čaj pomáhá snižovat vysoký krevní tlak, používá se při léčbě obesity a deprese. Podle asijských léčitelů čaj z jehličí borovic zpomaluje proces stárnutí.
Již v dávných dobách naši předkové vařili z jehličí borovice nejen čaj, ale vyráběli z něj i voňavé antiseptické mýdlo.
Jehličí borovice si můžeme nasbírat sami anebo si koupit již usušený čaj ve speciálních prodejnách a uvařit si lahodný, zdravý a chutný nápoj příjemné vůně.
Recept na čaj
Z jehličí borovice odstraníme hnědé části, opereme a nakrájíme na drobné kousky. Polévkovou lžíci takto připraveného jehličí zalijeme vodou a povaříme 3 minuty. Čaj necháme chvíli odstát, přecedíme a pijeme teplý několikrát denně. Čaj není vhodný pro těhotné ženy.