Naše babičky léčily vývarem z kostí nejen angíny, chřipky, nachlazení, ale vařily vývar pravidelně i na podporu silné imunity, proti zánětům, pro zdravé klouby a kosti bez osteoporózy pro doplnění vápníku, fosforu a hořčíku. Vývar z kostí má blahodárné účinky na zažívání, střeva a pravidelné vyprazdňování i na alergie. Vývar z kosti je velmi výživné a lehce stravitelné jídlo i při nemocech a rekonvalescenci.
Uvařit vývar z kostí dříve představovalo jednoduchou a zdravou cestu stravování. Dnes to není tak jednoduché. Příšerné podmínky velkochovu domácích zvířat nacpaných v chlívech bez možnosti pastvy, přemíra očkování, chemických GMO krmiv, hormonů a jiné nepřirozenosti mění jejich maso a kosti v jed, který lidskému organismu velmi škodí.
Jedinou možností je sehnat v místních obchodech se zdravou bio stravou většinou nasekané mražené morkové či obyčejné kosti domácího dobytka nebo drůbeže, které pocházejí z naturálního bio chovu, většinou z malých soukromých farem.
Pokud máme k dispozici bio kosti a kořenovou zeleninu, pak můžeme uvařit vynikající vývar z kostí. Pro maximální vyluhování vápníku, fosforu, hořčíku, železa, zinku, manganu Omega 6, vitamínu A aK2, glukosaminu, kolagenu, želatiny je třeba přidat do vývaru 2 polévkové lžíce jablečného octa, který pomůže vytáhnout z kostí, šlach a morku vše užitečné.
Obecně platí, že čím déle se vývar vaří, tím více užitečných látek se dostane z kostí ven.
Jednoduchý recept na vývar z kostí
4-5 litrů vody
1-2 kg organických kostí (hovězí, vepřové, kuřecí…)
2 lžíce jablkového octa
celer
mrkev
petržel
cibule
česnek
pepř, sůl
Vařte minimálně 3 hodiny nebo déle.