Borůvky obsahují antioxidanty a flavonoidy, které ochraňují tělo před škodlivými volnými radikály z potravin, alkoholu, cigaret, životního prostředí, chrání také před viry a bakteriemi… Příliš mnoho volných radikálů v těle poškozuje buňky, což je krůček ke kardiovaskulárním nemocem, k demenci, rakovině, zejména rakovině tlustého střeva. Hlavní epidemiologické šetření zjistilo, že konzumace borůvek alespoň třikrát týdně dokáže snížit riziko srdečních a oběhových nemocí až o jednu třetinu.
Protinádorový vliv borůvek spočívá v jejich inhibici růstu a ničení rakovinových buněk, zejména střev a prostaty, často se říká, že jsou právě borůvky nejlepší prevencí rakoviny prostaty, ale brání i růstu již existujících cévních nádorů, melanomu, rakoviny prsu, vaječníků, rakoviny mozku. Tmavě zabarvené ovoce, jakým jsou právě borůvky, pomáhají likvidovat nádorové bujení bez poškození zdravých buněk.
Nepřirozeně vypěstované ovoce, které se dnes prodává v supermarketech, je plné cukru a odborníci před ním v případech onemocnění rakovinou varují. Borůvky se nedají vypěstovat „uměle“, neobsahují příliš mnoho ovocného cukru, proto jsou doporučovány jako lék a vhodná potravina při léčbě nádorů.
Borůvky jezte nejlépe v přírodní neupravené podobě, vhodné jsou i mražené borůvky (ujistěte se hmatem, že jsou správně zamražené tak, že jsou v obalu od sebe oddělené, pokud jsou přimražené k sobě, pak byly špatně skladovány, rozmrzly a byly opakovaně zmraženy, nekupujte je, mohly mezi tím hnít nebo obsahují plísně…)