UŽÍVÁNÍ VÁPNÍKU VEDE KE ZHORŠENÍ OSTEOPORÓZY!

osteoporosis-skeleton-close-up-showing-normal-bone-digital-illustration-31202657Osteoporóza není způsobena úbytkem kostní hmoty, jde spíše o rozpad kolagenové formy, která drží kosti pohromadě. Kosti jsou pak křehké a porézní. Statistiky ukazují, že osteoporózou trpí jedna ze tří žen a jeden z pěti mužů, což je číslo vysoké.

Užívání doplňků kalcia, tedy vápníku, je neúčinné . Dodávaný vápník naopak snižuje možnost formování a obnovy kostí. Osteoporóza je mnohem složitější problém, než jen nedostatek jednoho minerálu. Léčba dodáváním vápníku je bohužel rozšířeným a matoucím názorem velmi vzdáleným pravdě.

Metabolismus je totiž tvořen souběžně probíhajícími procesy katabolismu a anabolismu. Pokud dojde k jejich nerovnováze, v tomto případě k převaze katabolismu (tedy k převaze buněčného rozpadu a uvolňování energie v organismu), pak vzniká osteoporóza.

Někdy je na vině nedostatek hořčíku nebo neschopnost organismu vstřebat jej, totéž se týká i možnosti nedostatku boru, fosforu, křemíku, manganu, mědi, selenu nebo jódu. Z toho logicky vyplývá, že dlouhodobým příjmem jen jednoho minerálu, řekněme vápníku, se vzájemný poměr všech minerálů v těle více vychýlí a problém zvětší. Lidé s osteoporózou mívají také nedostatek žaludečních kyselin a zažívací problémy vůbec, nedostatečná absorpce těchto minerálů se tak ještě zhoršuje. Často je skrytý problém i ve špatné hydrataci, nesnášenlivosti lepku anebo při vysokých hladinách cholesterolu, nadměrné aktivitě volných radikálů v těle.

Nedostatek vitamínu D je další častou příčinou osteoporózy, jen 15-ti minutový denní pobyt na slunci, díky kterému si vaše tělo vitamín D vyrobí samo, může dramaticky zlepšit stav vašich kostí.

Omega 3, tedy rybí nebo krilový olej zakoupený v lékárnách, řeší osteoporózu také. Vitamín K2 je zásadní pro zdraví kostí v kombinaci s omega 3 kyselinami. K2 je obsažen v kapustě, špenátu, brokolici, můžete jej přijímat i jako potravinový doplněk.

Výživové požadavky člověka jsou individuální, každý jsme nastavený jinak a tudíž není metr, v tom kolik čeho doplňovat, pro všechny stejný. Proto je dobré zajít ke svému lékaři a vyžádat si podrobné nutriční testy a jednoduše se pak zaměřit na doplnění chybějícího. Řešením je nastolení rovnováhy.

POHYBOVÁ AKTIVITA PODPORUJE REGENERAČNÍ PROCES KOSTÍ VŽDY A SPOLEHLIVĚ! Kosti jsou živou tkání a fyzická aktivita kostem nedovolí degenerovat, naopak nastartuje jejich sebe obnovu.

Nejde jen o doplňovaní chybějícího, ale hlavně o daleko snazší zastavení zbytečných ztrát minerálů z kostí. Vyhněte se užívání steroidů, speciálně kortizonu, jsou v pořadí druhou nejzávažnější příčinou osteoporózy! Jediný steroidní hormon, který skutečně pomáhá budovat kosti je progesteron. Hormonální nerovnováha vůbec je spojena s osteoporózou často .

Zapomeňte na doporučení pít mléko, jíst mléčné výrobky a sýry pro zlepšení osteoporózy!!! Kravské mléko je určeno pro telata. Když se dostane do lidského těla, pak organismus silně překyselí. Krev v těle si sama automaticky hlídá optimální rovnováhu kyselosti a zásaditosti. Pokud dojde k vychýlení této pH rovnováhy, pak si organismus kyselost vyrovná vápníkem a fosforem, který jednoduše vyplaví z kostí. Mléko tak minerály do kostí nedoplní, ale naopak je z kostí je odčerpá!

Ke ztrátě kostní hmoty vedou i potraviny jakými jsou smažené brambůrky, hranolky, jídlo ohřívané v mikrovlnné troubě, oleje na bázi omega 6 kyselin, potraviny obsahující cukry, aspartam, konzervační látky…

Mezi nejrizikovější skupiny s častým onemocněním osteoporózou patří muži ve věku nad 50 let . Risk rozvoje osteoporózy je u nich větší, než riziko rakoviny prostaty. Osteoporóza je spojená často s alkoholismem, kouřením, obezitou, sedavým způsobem života a již zmíněnými hormony. Rovněž ženy v menopauze trpí řídnutím kostí ve velké míře díky úbytku hormonů.

Není náhodou, že menší procento lidí s osteoporózou žije v oblastech položených blíže k rovníku. Jednak mají více sluníčka a tedy vitamínu D, ale také převahu stravy obsahující Omega 3 kyseliny, čerstvé  ovoce a zeleninu, olivy a olivový olej.

different-human-bones-white-background-51962321

Leave a Reply