JAK SE VYHNOUT BAKTERII VE ZMRZLINĚ?

ice-cream-410330_640

 

K LÉTU PATŘÍ MRAŽENÉ OSVĚŽENÍ. NA VÝBĚR ZMRZLINY SI  MUSÍME DÁT POZOR. ČASTĚJI, NEŽ SI MYSLÍME, OBSAHUJÍ BAKTERIE LISTERIA, STAFYLOKOKY NEBO SALMONELY.

 

Problém bakterií se však nevyhýbá ani baleným mraženým verzím zmrzliny. Při přepravě nebo na čekajících přepravkách může dojít k rozmrazení a pozdější zmrazení již vzniklý průšvih nezachrání. Inspekce a kontroly odhalí každoročně  až jednu třetinu závadné balené zmrzliny v různých provedeních.

 

Stafylokok je odolný i vůči antibiotikům a pokud není léčen, může přivodit smrt. Salmonela nejčastěji pochází z vajec, která jsou do zmrzliny přidávána a mívá na svědomí třeba břišní tyfus. Bakterie Listeria klidně přežije i v kovových částech zařízení na zmrzlinu a pro lidi se slabším imunitním systémem je životu nebezpečná. Děti, těhotné ženy a starší lidé snáší tyto potravinové nákazy velmi těžce.    sorbet-643018__180

Jak se tedy vyhnout bakterii ve zmrzlině? 

U točené nebo porcované zmrzliny vsázíte vždy na štěstí a zodpovědnost prodávajícího.

Rozhodně nekupujte balené zmrzliny, kde je zmrzlina uvnitř zdeformována anebo je obal přimrznutý k obsahu. Během transportu dobrota patrně rozmrzla a v obchodě byla opět zmražena.

Snažte se sami, při přepravě v autě, udržet zmrzlinu a nanuky zmrazené.

Vyhněte se raději mléčným formám a kupujte ovocné dřeně.

S JISTOTOU ALE ZVÍTĚZÍTE JEN TEHDY, KDYŽ SI VYROBÍTE OVOCNOU DŘEŇ SAMI!

RECEPT:

Rozmixujte mrazené nebo čerstvé ovoce a zmrazte v kelímcích nebo v nanukových formách se špejlí.

Je to rychlá, dostupná a snadná ovocná zmrzlina z čerstvého bio ovoce a bez cukru, bez mléka, vajec a bakterií!

images

Pokud si chcete přečíst starší články z tohoto Blogu, pak jednoduše posunujte šipku kurzoru na pravém lemu stránky dolu. Automaticky se zobrazí jeden článek s dřívějším datem za druhým, jako by se rolovaly za sebou. Kliknutím na každý zeleně napsaný název nebo foto, se článek ihned rozbalí k přečtení celý.

Rovněž si můžete v levém sloupci slov najít to, které by vystihlo váš zájem, kliknout na něj a automaticky se vám ukáží všechny články, které toto slovo obsahují.

Na výchozí stranu se dostanete vždy zmáčknutím „hlavní strana“ nahoře pod hlavním Logem „ halobio“, hned vedle „o mě“ se dočtete o autorce všech článků a kliknutím na „kontakt pak můžete po vyplnění jména a emailu (nutné pro zamezení SPAM) napsat autorce (nic z toho, co napíšete nebude zveřejněno). Tímto krátkým upřesněním, odpovídám na více dotazů najednou. Snad to pomůže k dobré orientaci na Blogu Halobio.cz

bio-42609_640

Napsat komentář