HUMBUK KOLEM „éčka“ E 330 U KONCE. NEDOROZUMĚNÍ VYŘEŠENO.

med_cg124s005d

CO JE E 330 A O JAKÉ NEDOROZUMĚNÍ VLASTNĚ JDE? Značkou E 330 je označována kyselina citronová, která se v potravinářství používá jako konzervační a dochucovací látka. Objevuje se ve většině potravin i v dětské výživě.

Kyselina citronová neboli citric acid se originálně nachází v citrusových plodech, zejména v citronech. Má schopnost krystalizovat.

Kyselina citronová je i přes svou kyselou chuť v lidském těle silně zásaditá, likviduje bakterie, zabraňuje růstu kvasinek a plísní, je to silný antioxidant.

Proč vznikl poprask kolem E 330? Jednak nešikovné označení jako „éčko“, většina z nich totiž nemá valné pověsti.

Další škodu napáchalo nedorozumění, při kterém bylo dáno dohromady jméno německého vědce Krebse, který získal Nobelovu cenu za objev Krebsova neboli citrátového cyklu, se slovem „rakovina“, které se v němčině vysloví Krebs. Tenhle guláš dal vzniknout falešnému poplachu, že vše, co obsahuje   E 330 je karcinogenní.

lime-755289__180

Je to samozřejmě hloupost a špatná interpretace dvou rozdílných věcí. Kyselina citronová a tedy ani E 330 neškodí, naopak. Základem léčivých receptur našich předků byla právě kyselina citrusových plodů!

A nejen to. Kyselina citronová je vynikající jako ekologický univerzální čistící prostředek., šetrný ke zdraví člověka, zvířat i celé planety. Nekupujte chemické přípravky na úklid, které jsou opravdu karcinogenní, poškozují imunitu a respirační systém. Kupte za pár korun kyselinu citronovou v drogerii a vyzkoušejte.

Kyselina citronová likviduje zápach, skvrny, bakterie, rez, vápenité usazeniny, mastnotu, bělí atd.

Tady jsou některé typy:

Vyrobte si rozprašovač: v litru vody rozpusťte 5 lžic kyseliny citronové (teplá voda zajistí úplné rozpuštění). Na silnější očistu je třeba nanést hustou kašičku z kyseliny citronové, trochy vody a jedlé sody bikarbony, třeba i přes noc a ráno  setřít kartáčem.

-Vyčistěte spáry mezi kachličkami a vodovodní baterií.

-Prokoukne i baterie vodovodu či chromová sprcha.

-Rozpusťte i vápnité usazeniny a vyčistěte rez.

-Nastříkejte na okna, nechejte 5 minut zaschnout a setřete suchým hadrem, stačí jen doleštit přitlačením. Výsledkem je okno bez šmouh!

-Vyčistěte silné usazeniny zaschlých mýdel, skel sprchových koutů, zastaralé kapky….

-Přidáním jedné lžičky kyseliny citronové do pracího prostředky docílíte čistoty, dezinfekce a jemné vůně.

-Mastnota a špinavé nádobí bude jako nové.

-Vydezinfikujte odpadkové koše a vymizí i jejich zápach.

-Přidejte do pračky bez prádla 5 lžic kyseliny citronové a perte na dlouhý cyklus, odstraníte vápnité usazeniny.

-Dokáže bělit i skvrny na bílém prádle a vybělí i vaše nehty.

E 330 je „hodné éčko“, nebojte se ho!global-business-620310_640

Pokud si chcete přečíst starší články z tohoto Blogu, pak si na horním okraji stránky klikněte na „hlavní strana“ a poté jednoduše posunujte šipku kurzoru na pravém lemu stránky dolu. Automaticky se zobrazí jeden článek s dřívějším datem za druhým, jako by se rolovaly za sebou. Kliknutím na každý zeleně napsaný název nebo foto, se článek ihned rozbalí k přečtení celý.

Rovněž si můžete v levém sloupci slov najít to, které by vystihlo váš zájem, kliknout na něj a automaticky se vám ukáží všechny články, které toto slovo obsahují.

Na výchozí stranu se dostanete vždy zmáčknutím „hlavní strana“ nahoře pod hlavním Logem „ halobio“, hned vedle „o mě“ se dočtete o autorce všech článků a kliknutím na „kontakt pak můžete po vyplnění jména a emailu (nutné pro zamezení SPAM) napsat autorce (nic z toho, co napíšete nebude zveřejněno). Tímto krátkým upřesněním, odpovídám na více dotazů najednou. Snad to pomůže k dobré orientaci na Blogu Halobio.cz

bio-42609_640

Leave a Reply