CO VŠE PROZRADÍ MOČ.

 tube-786932_960_720

Víte, že vaše ledviny přefiltrují za život přes milion litrů vody? Jen z pěti procent je v naší moči obsažena kyselina močová, zbytek je voda.

Moč mění barvu a pach podle toho, co právě sníte, jaké léky užíváte, podle pitného režimu a fyzické aktivity.

Přesto změna barvy, pachu nebo vzhledu moči může upozornit i na zdravotní problémy.

Normální je žlutá barva moči.

Bílá až bezbarvá moč je typická při dostatku vody v organismu.

Nedostatek vody se naopak projeví tmavě žlutou až oranžovou močí, která je typická i po intenzivním cvičení, při vysokých teplotách nebo při nadbytečném solení a požití kofeinu, ale může i signalizovat závažnější problémy.

Červené nebo růžové zabarvení moči upozorňuje na infekci močových cest, ledvinové kameny nebo rakovinu. Hnědá moč často souvisí s ledvinovými kameny, nádorem ledvin, krevní sraženinou a jinými nemocemi.

Černá moč může znamenat otravu.

Modrá je například příznakem požití drog.

Bolest, pálení, časté močení ( více jak 8 krát za den) jsou rovněž signály zdravotních potíží.

Zpěněná moč souvisí s lupusem, cukrovkou a vysokým tlakem.

Močení nikdy nezdržujte, způsobuje roztáhnutí močového měchýře  a s tím spojené problémy.  Pijte denně hodně čisté vody a zapomeňte na alkohol, sladké nápoje.

 

Vyšetření moči v laboratoři je jednoduchou metodou, jak zjistit mnohé nemoci. Nález cukru v moči odhalí  například diabetes. Bilirubin, ketolátky, bílkovina, hemoglobin, krystalky, bakterie a další nálezy v moči spolehlivě upozorní lékaře na zdravotní změny pacienta. Již přes šest tisíc let lékaři provádí testování moči jako jednu ze základních metod stanovení diagnózy. My bychom však měli být první, kdo si podobných změn všimne.

drip-1048722__180

Leave a Reply