NOVODOBÝ MICHELANGELO.

 

images

Měla jsem na Floridě možnost osobně navštívit Jacque Fresco, který je často nazýván Michelangelem našeho věku pro jeho všestrannost multi-vědce, futurologa, architekta, inženýra, designéra, myslitele, sociologa…… To, že je mimořádným člověkem jsem se dočetla již dávno, ale na kouzlo osobnosti, inteligenci, nadšení chlapce, energii a jiskru v šibalském oku Jacque Fresca, který se dožije 13. března 2016 neskutečných 100 LET, nikdy nezapomenu.

Jacque_Fresco_and_lemon_tree

Jacgue, původem z New Yorku, žije na Floridě v místě nazývaném Venus, kde navrhl a vybudoval několik modelů malých domků, které jsou projektovány tak, aby odolaly hurikánům, zemětřesením a jiným živelným pohromám s respektem k přírodě a životnímu prostředí. Celý jeho detailně propracovaný plán nese jméno Venus projekt a je nejen architektonickou vizí ekologicky udržitelné společnosti, ale i ekonomiky efektivního využití omezených zdrojů vody a půdy s maximálním důrazem na jejich ochranu.

Do Pojektu Venus začlenil i své názory a vize lepšího a hlavně spravedlivého uspořádání lidské společnosti, trvalého míru a globální civilizace. Aplikace techniky a vědy v zájmu člověka vévodí komplexu názorů Jacque Fresca, stejně jako myšlenky o rozumném sdílení území, přírodních zdrojů, surovin planety pro dobro lidstva a nikoli k obohacování několika jedinců za cenu devastace přírody.

Šetrná ekologie, úsporný designe, moderní architektura, trvale udržitelná společnost, ekonomie založena na zdrojích a systémem, který nezná finanční vliv a kontrolu, to jsou pilíře Frescovy vize.

Takové „ HALO BIO !“ v architektuře, ekologii, inženýrství, společnosti a etice.

Jacque bývá někdy označován za utopistu a snílka, ale ve srovnání s odvahou projektů Jules Verneho a Michelangela Buonarroti je téměř realistou.

Krátký dokumentární film o Projektu Venus můžete vidět na :

http://www.Youtube.com  The Venus Project: Designing the Future

HODNĚ ŠTĚSTÍ KE STOLETÝM NAROZENINÁM, JACQUE!

 

 

Leave a Reply