Cítíte se slabí, trpíte bolestmi hlavy, migrénami, je vám nevolno, máte zrychlený tep? Nemůžete zhubnout? Co když je viníkem glutamát?
Glutamát je příchuť dodávaná do čínského jídla (MSG), do konzervované zeleniny, hrášku, bujónů, polévek, zpracovaného masa, tresek, kuřat, rýže, dováženého jablečného pyré, zpracovaných hub, slaných lupínků, tyčinek, sušenek, salátových dresinků, pomazánek, lahůdkových salátů a podobně.
Glutaman sodný je „falešná skvělá chuť“, která je škodí zdraví. MSG je vlastně monosodium glutamát. Přitom monosodium není to největší zlo, ale glutamát ano, podporuje mimo jiné i růst rakoviny, rozvoj Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Rakovinové buňky pod vlivem glutamátu bují, naopak jeho blokací dokáží lékaři zastavit šíření tumoru.
Glutamát existuje v přírodě v podobě kyseliny glutamové v nezpracovaných potravinách a naše tělo produkuje formu glutamátu potřebnou pro správnou funkci nervového systému. Přirozený glutamát se vstřebává pomalu. Ovšem MSG nebo glutamát syntetický zvýší až 40 krát stimulaci glutamátových receptorů.
Snažte se kupovat potraviny z místní produkce a tuzemské výroby. Vyhněte se sóje a potravin z ní vyrobených, sušenému mléku, sójovým omáčkám, želatinám a pokrmům čínské kuchyně vůbec. Nepoužívejte směsi koření, ale kvalitní samostatné koření. Čtěte pozorně informace na obalech potravin, co je do nich přidáno. Faktem ale je, že se potravinářský průmysl naučil glutamát maskovat roztodivným označením dokonce i ve vegetariánských jídlech.
Pozor na označení: kvasnicový extrakt, kyselina glutamová, hydrolyzovaný výrobek, Accent, E620, E621, E622, texturovaná bílkovina. Někdy i výrobek drze označený jako „super zdravý“ a bez přidání MSG, obsahuje škodlivý glutamát.
Jezte hodně koření kurkumy, dokáže blokovat receptory glutamátu!