VYPERTE NOVÉ OBLEČENÍ, NEŽ HO BUDETE NOSIT!

 

washing-506124__180

Důvodů proč vyprat nové oblečení, než ho dáte na sebe je více.

Laboratorní testy například prokázaly, že některé druhy nového spodního prádla, plavek a triček, byly kontaminovány kvasinkami a plísněmi.

V případech oblečení, které si lze vyzkoušet před zakoupením, objevily mikroskopy mikroorganismy způsobující svrab, žloutenku typu A, salmonelu, streptokoky, kožní nemoci.

Dalším dobrým důvodem, proč oblečení před použitím vyprat, je kontaminace chemickými látkami přímo z továrny. Mezi obávané patří některá barviva s azo-anilinem, formaldehyd pryskyřice, nonylfenolem NPE a jinými, z nichž některé způsobují rakovinu.

washing-instructions-30467__180

 

Bohužel je na trhu k mání i oblečení, které škodí zdraví, kde ani oprání nepomůže. Patrně jste zaznamenaly, že nové věci páchnou chemickou “novotou“. Tkanina jejíž součástí je například triclosan, dokáže změnit regulaci lidských hormonů, dokonce narušit vývoj plodu v době těhotenství. PFC je jedovaté pro člověka i životní prostředí, ale zabrání mačkání látky. Lidskému zdraví škodí i oblečení vyrobené z geneticky modifikované bavlny, při pěstování bavlny jsou totiž používány jedny z nejtoxičtějších pesticidů. Četla jsem studii, ve které je uvedeno, že kdyby byla přímo kápnuta jediná kapka jednoho z nich, Aldikarbu, na kůži člověka, zabila by ho!!! Při dalším zpracování látek nastupují chemikálie bělící, změkčovadla a jiné toxiny udržující tkaniny ve skladech dlouhou dobu. Velké množství oděvů přichází z cizích zemí, kde platí často mírné normy, předpisy a zákony.

Bez předchozího vyprání jsou případné toxiny absorbovány pokožkou přímo do těla.

Odborníci proto doporučují nové oblečení :

…oprat alespoň dvakrát, než jej použijete

…kupujte netoxické bavlněné oblečení

…perte v bio prášku na praní

…zvolte nejvyšší možnou teplotu, která je pro materiál vhodná

…vyvarujte se aviváži, obsahuje syntetické parfémy

…občas vyčistěte pračku jedním pracím cyklem bez prádla s přidáním octu

…zvláštní pozornost věnujte dobrému vyprání spodního prádla a dětského oblečení.

white-845071_960_720

 

Leave a Reply