BALENÝ SALÁT JE ČASTO HAZARD SE ZDRAVÍM.

salad-1710350__180

 

Zelenina a saláty v přírodní podobě vypěstované bez chemického hnojeni a pesticidů, patří na první místo zdraví prospěšných potravin.

Krájený balený salát, který si ale kupujeme v obchodech, je čištěn a prán ve vodě s chlórem. Chlór je chemická látka, která nemá v našem organismu, co dělat. Dodatečné sprejování salátů pro lepší vzhled a trvanlivost je další chemickou pohromou. Saláty s nápisem „Připraveno ke konzumaci“ jsou často riskantnější, než syrové bifteky. Zlikvidovat některé druhy bakterií žijících v salátových pytlících je podle odborníků i tak téměř nemožné. Nejčastěji se v salátech vyskytuje bakterie E. Coli a listeria.

chlorine-44437__180

Pokud na „již předepraný“ krájený salát z pytlíku nalejte kupovaný dresink, pak zdravotní demolici dokončíte. Zálivky a dresinky  z obchodů obsahují příliš mnoho fruktózy, tuku a množství chemicky připravených dochucovadel, barvidel, konzervačních látek, z výčtu přidaných látek uvedených na obalu se vám zatočí hlava, většinu z nich ani nelze identifikovat. Fat free, bez tuku, variace dresinku mají sice odebraný tuk, ten je však nahrazen cukrem a dalším přidaným množstvím dochucovadel.

Salát obsahuje mnoho vitamínů a minerálů, které se mohou dobře vstřebat jen pokud se spojí s kvalitním tukem, nejlépe za studena lisovaným panenským olejem, olivami, semínky a ořechy. Tuk, který je používán na přípravu kupovaných dresinků, rozhodně zdraví nepodpoří.

 

Stojí nám naše pohodlnost za hazard se zdravím? Nebo bude lepší kupovat saláty a další zeleninu celé, v bio, naturální kvalitě a očistit si ji doma? Pokud ano, pak jedna levná a účinná rada. Properte zeleninu a salát v roztoku vody a octu, jehož kyseliny zlikvidují případné bakterie.

 

 

Leave a Reply