Vědci zjistili, že černá káva obsahuje 24 látek zvyšujících aktivitu speciálních enzymů kávy, které zpomalují stárnutí a demenci. Tyto enzymy působí preventivně proti Alzheimerově, Parkinsonově a Huntingtonově chorobě. Alzheimer stojí obvykle na počátku vznikající demnce, potíží s komunikací, ztráty paměti a jasného myšlní. Smrt mozkových buněk je důvodem vzniku Alzheimerovy choroby, proč k buněčné smrti dochází, vědci zatím nevědí. Další výzkumy ukazují, že pití černé kávy snižuje rovněž riziko vzniku rakoviny tlustého střeva, jater, hrtanu, prostaty a melanomu.
Konzumace kávy nám může také ubližovat!
Takže pít kávu nebo nepít?
Blahodárný vliv přírodních látek a silné aroma má ve své přirozené podobě jen KÁVA ČERNÁ pocházející z jednoho místa. Mezi nejkvalitnější patří káva arabská originální a s jinou odrůdou nesmíchaná.
Směsi kávy obsahující více druhů, nedodají tolik energie, jsou ochuzeny o cenné enzymy, chuť není autentická a díky míchání obsahují více plísní.
Káva jen jemně pražená “Light” má světlejší barvu, díky krátké době pražení si zachovává více původních látek a je silně kyselinotvorná.
Jako “Medium” je označována káva středně pražená. Její barva je sytější stejně je výraznější její chuť.
Káva tmavá je označována jako “Dark” pro svou sytou barvu, silné aroma a hořkou chuť. Tato káva je pražena nejdéle a je méně kyselá.
Předchozí řádky pojednávaly o blahodárném vlivu kávy černé. Jakmile totiž do kávy přidáme cukr i jiná sladidla, mléko, smetanu, sušená či dochucená mléka a sirupy, pak se stane z lahodného přírodního nápoje poživatina, která našemu zdraví škodí. Mimo kalorií zásobí tělo dostatkem chemických přídavků, které se časem nahromadí a postarají o další lidskou zdravotní patálii.