Vegetarián, Vegan, Vitarián, Frutarián, Bretharián…¨

obrázek 2

Vegetariáni.

Latinsky znamená slovo vegetus „plný života“.

Vegetariáni nejí maso, drůbež, ryby, odsuzují zabíjení zvířat z etických a zdravotních důvodů. Živí se jejich produkty (mléko, sýry, vejce…) a rostlinnou stravou.

Vegani.

Vegani nejí maso, drůbež, ryby, ani jejich produkty, nepijí alkohol, nekouří, jsou proti jakémukoliv používání zvířat k lidskému užitku, jako je provozování ZOO, cirkusu, mlsání medu, používání kosmetiky testované na zvířatech, oblečení a doplňků z kůže, kožešin, vlny, hedvábí atd.  Jejich strava je výhradně rostlinného původu.

Vitariáni.

Odmítají jako potravu maso, drůbež, ryby a produkty zvířat. Stravují se ovocem, zeleninou, ořechy, semeny, naklíčeným obilím a luštěninami.

Vše v podobě syrové, tepelně neupravené. Možná je pouze hydratace do teploty 42 stupňů, vyšší teplota totiž zabíjí enzymy, tedy vše živé v potravině. Mimo jiné i tělesná teplota člověka 42 stupňů znamená ohrožení života.

Potrava zbavená enzymů je mrtvá, bez živin a v těle člověka zahnívá a způsobuje nemoci a potažmo i „těžší“ energii a přízemní způsob života. Často je povolen kozí a ovčí sýr, syrové nepasterizované kozí mléko a syrové maso nebo syrové ryby.

Frutariáni.

Odsuzují násilný zásah do jakékoliv formy života, proto jedí jen plody, které spadly ze stromů, ovoce, ořechy, semena. Odborníci nedoporučují frutariánství dlouhodobě, jen na omezenou dobu. Strava je velmi omezená.

Breathariáni.

Nejí, někdy ani nespí, berou energii ze vzduchu, ze slunce, z prány (= z dechu). Zatím jde velmi diskutované téma a odborníci varují! Doporučují jen krátké půsty.

Všichni příznivci a vyznavači výše uvedených kategorií vědí, že nejde jen o stravování, ale o životní styl, filozofii, přínos pro lidstvo, zvířata, přírodu a planetu, rovnováhu a záchranu životního prostředí. Odmítají utrpení na Zemi včetně trápení a zabíjení zvířat z etických důvodů. Mají dostatek vzdělání a informací, aby chápali, že konzumovat maso není v dnešní době nutné a člověku nakonec fyziologicky přirozené.

Zdravé tělo je schopno vyrobit vše potřebné samo. V přechodné době očisťování se a přestupu na stravu bez masa, kdy není organismus v rovnováze, je třeba doplňovat vitamín B12, D, kyselinu listovou, omega 3 kyseliny, zinek, jód, selen, vápník.

Popelnice.

Jsou nacpané denním přísunem znehodnoceného jídla, mrtvých svalů plných naočkovaných látek, plastů a hormonů, chemických barviv a mořidel. Jsou plné chemie udržující jejich trvanlivost, plesnivé, modifikované a plné mikrobů a bakterií. Jsou adekvátně zásobeny „nemocemi“ a chemickými léky.  O kvalitách životního stylu popelnice není nutno dál ani psát.

photo-12

Leave a Reply