„TAK TO JE JINÉ KAFE!“ ANEB STAROBYLÝ NÁPOJ BUDOUCNOSTI.

coffee-148543_640

CIKORKA, CHICORY, KOŘEN ČEKANKY, MELTA TO JSOU RŮZNÉ NÁZVY PRO ZDRAVÝ, OBLÍBENÝ, LAHODNÝ NÁPOJ NAŠICH PŘEDKŮ. CIKORKU PŘIPRAVOVALI JAKO NÁHRAŽKU ČERNÉ KÁVY, JAKO BÍLOU KÁVU NEBO STUDENÝ OSVĚŽUJÍCÍ DRINK PRO HORKÉ DNY.

Melta patřila vždy k nejoblíbenějším nápojům nejen pro svou vynikající chuť, ale zejména pro zdravotní efekt na lidský organismus.

Cikorka je získávána z kořene čekanky anebo z omanu pravého, pocházejícího z Asie. Cikorka obsahuje Inulin, který hned v žaludku převádí na fruktózu a ta vytváří glykogen v játrech. Není třeba zásahů inzulínu, neboť se cukr v krvi zvedá pomalu. Je tedy vynikající pro diabetiky, hypoglemiky i pro ty, kdo chtějí zhubnout.

Již staří Římané ji používali na čištění krve a jater. Cikorka zlepšuje průtok žluči a zdravotní stav zažívacího traktu a střevní flóry, zvětšuje objem a konzistenci stolice, což vede k dokonalému odstranění toxinů z těla. Zlikviduje i bakteriální kmeny Salmonely. Čekanka je vynikajícím zdrojem antioxidantů s ochrannými kardiovaskulárními účinky.

Cikorka je KÁVOU BEZ KOFEINU, je tedy vhodná i pro děti, těhotné nebo kojící ženy, nemocné…

Patří mezi hořčiny a pamatujte, co je hořké, to je nejlepší pro vaše tělo!

Klasická příprava cikorky:

2 kávové lžičky cikorky přelijeme horkou vodou a necháme odstát 3-5 minut, pak přecedíme. Cikorku nevařte, ztratila by chuť, stejně tak ji neohřívejte. Pije se horká, studená, s ledem, hořká, přislazená (vyhněte se cukru), s mlékem (nejlépe kokosové, mandlové, rýžové). Fantazii variací a obměn receptů se meze nekladou.

Pamatuji se, že prababička milovala své každodenní „kafe“ z cikorky, do kterého si namáčela bábovku nebo vánočku a náramně si libovala. Dodnes je pro mě vůně cikorky spojena s kouzlem domova.

coffee-575608__180

Leave a Reply