ZAPOMÍNÁTE? MÁTE TMAVÉ SKVRNY NA KŮŽI? MŮŽE TO BÝT DÍLO ŘÁDÍCÍCH VOLNÝCH RADIKÁLŮ V TĚLE, KTERÉ JSOU ZODPOVĚDNÉ I ZA RAKOVINU, ALZHEIMEROVU ČI PARKINSONOVU NEMOC A MNOHO DALŠÍCH. KVANTA LÉKAŘSKÝCH STUDIÍ POTVRZUJÍ, ŽE PRÁVĚ PACIENTI S VÝŠE JMENOVANÝMI POTÍŽEMI MAJÍ VELMI NÍZKÉ HLADINY ANTIOXIDANTŮ V ORGANISMU. JAK TO VLASTNĚ VŠE SOUVISÍ A FUNGUJE?
Volné radikály jsou v podstatě odpadový materiál, který vzniká jako vedlejší produkt mnoha metabolických procesů. Volné radikály se v těle množí řetězovou reakcí, která může být nekonečná, dokud jim v tom nezabrání mocné antioxidanty. Antioxidanty jsou jakési filtry dvojího druhu. Jedny jsou odvozeny z potravin a druhé si tělo dokáže vyrobit samo.
Mezi potraviny bohaté na antioxidanty patří například švestky, ostružiny, ryby, chřest, zelené fazole, brazilské a vlašské ořechy.
Jedním z nejsilnějších antioxidantů, které je tělo samo schopno vyrobit, je glutation. Glutation likviduje v těle těžké kovy a volné radikály z plastů, dokáže opravit DNA a zpomaluje proces stárnutí, zapomínání, příznaky Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby. Pod vlivem mnoha negativních civilizačních vlivů náš organismus není vždy schopen vyrábět dostatek glutationu. Příčinou je přílišná toxicita, stres, chronické infekce, věk. V těchto případech je třeba dodávat glutation v podobě potravinového doplňku, který lze zakoupit v lékárně.
Kromě doplňování glutationu v podobě suplementů a potravin bohatých na antioxidanty je nutné vyhýbat se škodlivému záření včetně rentgenu, vyloučit modifikované potraviny plné pesticidů a herbicidů, cigaretový kouř a exhalace v ovzduší pobytem na čerstvém vzduchu. Pozor také na přehánění se sportováním. Příliš vysoká fyzická zátěž nebo nepřipravenost na náročnější sportovní výkon může totiž v těle vyvolat oxidační stres, při kterém vzroste produkce volných radikálů tak, že tělo nemůže zvládnout vyplavit najednou takové množství zplodin (bolesti svalů, extrémní únava, ale i vážnější projevy…).
Jedna poznámka na závěr pro jistotu.
Lidé si často pletou pojem glutation a glutamát.
Glutation je antioxidant popsaný výše.
Glutamát známý jako MSG je přesně řečeno glutamát sodný, často používán v čínské kuchyni pro dochucení a zvýraznění chuti pokrmů, bývá obsažen v instantních polévkách. Glutamát sodný má neurotoxické účinky, které se často projeví zvracením, otoky obličeje, zadržením vody v organismu vůbec. V ČR je nazýván „éčko“, je označován jako E 621.