JAK POZNAT ZDRAVÝ MELOUN, KTERÝ NENÍ GENETICKY MODIFIKOVÁN?

stock-photo-many-big-sweet-green-watermelons-and-one-cut-watermelon-126068165

Melouny jsou zelenina, ale často bývají pro sladkou chuť považovány za ovoce. Patří do rodiny okurek, dýní, lilků…

Meloun vodní obsahuje 91% vody, je tedy vynikající pro hydrataci. Není ale náhražkou čisté pitné vody! Snižuje bolest svalů po náročném cvičení. Meloun je silný antioxidant a pomáhá při čištění ledvin a při ledvinových kamenech. Meloun je dobrý pomocník při čistící kůře těla. Je vynikající pochoutkou nejen v parných dnech.

PŘI KOUPI MELOUNŮ MUSÍME BÝT OPATRNÍ!

 

Melouny pěstované ve východní Číně jsou silně geneticky modifikované. Bohužel GMO melouny nejsou problémem jen Číny! Melouny jsou hnojeny i růstovými chemikáliemi pro zvětšení objemu a váhy. Bývají často uvnitř znetvořeny, jakoby byly rozbité. Chemický růstový urychlovač forchlorfenuronu má na svědomí i explodování  samotných melounů. O zdravotním dopadu na lidský organismus nemluvě.

watermelon-706238__180

JAK POZNAT ZDRAVÝ MELOUN?

Semena

Bílá semena uvnitř melounu, často vláknitá, znetvořený meloun uvnitř vůbec signalizují chemii!

Jezte jen melouny s černými semeny. Černá semena melounů jsou sama dokonce velmi zdravá, obsahují zinek, železo, bílkoviny a vlákninu. Melounům s bílými semeny se vyhýbejte. Existují sice různé pohádky o tom, že meloun je nezralý nebo předčasně utržený, proto jsou prý bílá i semena, ale že je jinak vše je v pořádku…

Opravdu nezralý meloun je nepoživatelný, to poznáte i bez studia semen.

Urychleně vyzrálý meloun není vyzrálý časem, ale chemií, proto bílá semena.

A co melouny bez semen?

Odborníci tvrdí, že jsou v pořádku. Fakt, že nemají semena anebo jen drobounká bílá, není dán chemií, ale hybridizací. Hybrid vznikne zkřížením mezi jednotlivými druhy. V přírodě k tomu může dojít i náhodně.

Avšak geneticky modifikované plodiny jsou umělým zásahem, kdy se cizí gen nepřirozeně vnese do rostliny a změní ji, což se nemůže v přírodě stát samovolně.

Hormony

Noční můrou jsou hormony v melounech. Hormony a chemie přicházející z potravin do těla způsobují rakovinu! Nedávno na vysoké množství hormonů v melounech důrazně upozorňoval nejen kalifornský lékař MUDr. J.Wright.

Chuť

Pro nás je důležité si uvědomit, že pokud je zrání chemicky urychleno, meloun nemá dost času a pak nemá správnou chuť. To, že jíte meloun bez chuti, je jedna ze známek, že jde o „chemický“ meloun.

Barva

Barva uvnitř melounu musí být sytě červená. Bledá barva značí problém.

Říká se, že do lidí a do melounů nenahlédneš. Je to pravda. Ačkoliv melouny přece jen odhadnete zvenčí.

Přijde mi vždy komické, jak lidé bouchají do melounů a poslouchají, jak melouny zní. Dokonce to vypadá, že přesně vědí, jak má meloun dunět. On totiž nějak zní každý meloun…

Více se mi osvědčilo zhodnotit jej zvenčí.

  • podívejte se do místa, kde je pahýl, dříve stopka. Pokud je tento bod zelený nebo žlutý, meloun neberte, kupte jen se suchým pahýlem nebo místem, kde pahýl byl
  • pokud má meloun bílé barevné pásy na zelené kůře, pak vyberte ten, s nejvíce symetrickými pruhy, co nejméně přerušovanými.
  • hledejte na protilehlé straně stopky, na vrcholu melounu nebo kolem, žlutou skvrnu, čím větší, sytější žlutá, tím lepší meloun! Bílá skvrna nebo žádná znamená melon nebrat!

Nikdy nejezte melouny těsně před jídlem, s jídlem nebo po jídle! Mají totiž specifickou formu trávení. Meloun snězený s jiným ovocem, zeleninou či potravinou, způsobí v organismu hnilobný proces a při něm se tělo silně okyselí. Kyselost v těle, je příčinou rakoviny!

Jezte organické melouny, bio a jen když je sezóna. Bio potraviny dají více shánění a mohou být i dražší. Je to však dobrá investice, která vám ušetří peníze za budoucí výdaje za lékaře, léky a péči v nemohoucnosti.

watermelon-389903__180

Pokud si chcete přečíst starší články z tohoto Blogu, pak si na horním okraji stránky klikněte na „hlavní strana“ a poté jednoduše posunujte šipku kurzoru na pravém lemu stránky dolu. Automaticky se zobrazí jeden článek s dřívějším datem za druhým, jako by se rolovaly za sebou. Kliknutím na každý zeleně napsaný název nebo foto, se článek ihned rozbalí k přečtení celý.

Rovněž si můžete v levém sloupci slov najít to, které by vystihlo váš zájem, kliknout na něj a automaticky se vám ukáží všechny články, které toto slovo obsahují.

Na výchozí stranu se dostanete vždy zmáčknutím „hlavní strana“ nahoře pod hlavním Logem „ halobio“, hned vedle „o mě“ se dočtete o autorce všech článků a kliknutím na „kontakt pak můžete po vyplnění jména a emailu (nutné pro zamezení SPAM) napsat autorce (nic z toho, co napíšete nebude zveřejněno). Tímto krátkým upřesněním, odpovídám na více dotazů najednou. Snad to pomůže k dobré orientaci na Blogu Halobio.cz

bio-42609_640

Napsat komentář