VÍTE, KTERÁ POTRAVINA NA PLANETĚ ZEMI, MÁ NEJVÍCE NUTRIČNÍCH LÁTEK A PŘÍNOS PRO VAŠE ZDRAVÍ?

seaweed-672981__180

Nejde rozhodně o rostlinu typickou pro českou kuchyni. Existuje ale mnoho důvodů, proč by v ní mořské řasy měly zdomácnět.

Mořské řasy patří do kategorie  superpotravin!

Hlavním důvodem je zdravotní přínos mořských řas.

Řasy obsahují 99 druhů minerálů , 15 krát více, než zelenina!

Lignany obsažené v řasách jsou velmi účinné proti rakovinovému bujení.

Řasy balancují hormony v těle, zlepšují potíže PMS a menopauzy.

Jsou jedním z nejlepších zdrojů jódu, kterým lze přirozeně stimulovat štítnou žlázu a metabolismus vůbec.

Obsahují obrovské množství chlorofylu a tak patří mezi silné antioxidanty a jsou velmi účinné při očistě organismu.

Neutralizují kyseliny v organismu.

Vyčistí vám krev!

Mořské řasy obsahují 10x více vápníku, než mléko!

Chrání tělo proti toxinům, těžkým kovům a záření.

Přísun velkého množství mořských řas dokáže ochránit tělo i před vysokou radiací!

Rozpouští tuky a hleny!

Zajistí úbytek na váze! Kalorická hodnota mořských řas je zanedbatelná.

Jíst mořské řasy je vynikajícím řešením pro vegetariány, vegany……dodají vše potřebné, co by mohlo tělu chybět díky absenci masa.

Mořské řasy jsou přirozenou součástí oceánů, rostou na jejich dnu. K nejznámějším druhům patří mořské řasy nori, chaluhy, červené dulse řasy, wakame, arame a jiné.

Mořské řasy lze přidat nakrájené do již hotové naservírované Miso polévky, ale i do zeleninových a jiných vývarů. Možná, že jste v restauracích, které suši nabízejí, narazili i na vynikající suši salát. Suši je dobré přidávat i do zeleninových koktajlů a džusů.

Mořské řasy lze brát i jako potravinový doplněk, například v tabletách.

asilomar-tidepools-407463__180

V České republice se prodávají mořské řasy sušené a používají se nejčastěji k výrobě suši. Typické japonské suši je připraveno většinou tak, že se na plátek sušené mořské řasy, většinou Nori, rozloží rýže, na tenké proužky nakrájená zelenina, avokádo, různé nádivky a pomazánky…. Typické japonské suši obsahuje vychladlou vařenou rýži, zeleninu a kousek syrové ryby. Všechny ingredience se zabalí do rolky a z té se pak mokrým nožem ukrojí silné plátky suši. Je k němu vynikající i japonská silně pálivá hořčice Vassabi.

Viděla jsem balit do suši plátků již kdeco, různé české pomazánky, chladná míchaná vejce…opět můžete zapojit fantazii.

Vždy kupujte mořské řasy jen v BIO kvalitě!

sushi-368606__180sushi-19132__180

Inspirace na RAW suši recept :

osobně dávám přednost rolkám bez rýže a ryb, neboť jím jen raw syrovou rostlinnou stravu. Připravím si tedy jen nakrájené avokádo, mrkev, salátovou okurku…a vše zabalím mokrýma rukama do plátku mořské řasy Nori.

Někdy použiji plátků víc, jindy avokádo připravím tak, že jej rozmačkám vidličkou, zamíchám s himalájskou solí a cibulkou a špetkou kajenského pepře, touto směsí natřu plátek řasy, naskládám zeleninu, zabalím a servíruji. Rolky lze jíst příborem nebo nakrájet na menší suši rolky. Aby vám řasa na rolku lépe přilnula, můžete ji potřít i po zabalení na povrchu vodou. Vynikající je namáčet je do doma připraveného dressingu z jablkového octa, olivového oleje, šťávy z citronu, kari a kurkuma koření, himalájské soli a pepře nebo jíst s japonskou hořčicí wassabi (pozor na množství, je extrémně pálivá!)

ZELENINOVÉ RAW SUŠI ROLKY :

vegan sushi medium main

Pokud si chcete přečíst starší články z tohoto Blogu, pak si na horním okraji stránky klikněte na „hlavní strana“ a poté jednoduše posunujte šipku kurzoru na pravém lemu stránky dolu. Automaticky se zobrazí jeden článek s dřívějším datem za druhým, jako by se rolovaly za sebou. Kliknutím na každý zeleně napsaný název nebo foto, se článek ihned rozbalí k přečtení celý.

Rovněž si můžete v levém sloupci slov najít to, které by vystihlo váš zájem, kliknout na něj a automaticky se vám ukáží všechny články, které toto slovo obsahují.

Na výchozí stranu se dostanete vždy zmáčknutím „hlavní strana“ nahoře pod hlavním Logem „ halobio“, hned vedle „o mě“ se dočtete o autorce všech článků a kliknutím na „kontakt pak můžete po vyplnění jména a emailu (nutné pro zamezení SPAM) napsat autorce (nic z toho, co napíšete nebude zveřejněno). Tímto krátkým upřesněním, odpovídám na více dotazů najednou. Snad to pomůže k dobré orientaci na Blogu Halobio.cz

bio-42609_640

Leave a Reply