Vaše myšlení chování a náladu mohou ovlivnit vaše střeva, mají doslova vliv na duševní zdraví. Úzkost, deprese, neurologické problémy a mnoho dalších má svůj původ ve střevech.
Mimochodem mozek a střeva se během prenatálního vývoje plodu vyvíjí z naprosto stejného typu tkáně a po celý život pracují jako tandem, kdy jeden ovlivňuje druhý a naopak.
Z toho plyne jediné, zdravé fungování obojího závisí jen na kvalitní stravě. Tu vybíráte vy, takže je to jen vaše zodpovědnost.
Víte, jak nejúčinněji devastovat střeva, mozek, funkce nervového systému, zdraví a vitalitu?
Obilovinami, moukou, zrninami, moučnými výrobky, která jsou stále ještě obhajována i některými zastánci vegetariánství.
Například pšenice brání tvorbě serotinu. Serotin, často nazývaný hormonem štěstí, je tvořen nejen v mozku, ale i ve střevě. Nejvyšší produkce serotinu, ovlivňujícího agresi, náladu, deprese, chuť do života, duševní vitalitu, byla nalezena právě ve střevech!
V břiše máte hned po mozku druhé největší seskupení nervových buněk, je jich tam více, než v míše!
Neživte, ale vyživujte svou střevní mikroflóru! Dejte tělu dostatek potravin a doplňků obsahujících probiotika. Vaše duševní pohoda vás za to odmění. . Jak je vidět, je víc než důležité, abychom měli střevní mikroflóru v pořádku.
Doktor David Perlmutter ve své knize Moučný mozek uvádí výsledky výzkumů, které například ukazují rozdíl kvality mikroflóry střev u novorozenců, kteří přišli na svět přirozeným porodem a u narozených dětí císařským řezem. Brzy v životě člověka existuje patně kritické období, kdy střevní mikroorganismy ovlivňují mozek a mohou změnit chování v pozdějším životě.
Zlepšit nebo zlikvidovat kvalitu svých střev ale můžeme kdykoliv během celého života. Kdykoliv ji máte možnost svému zažívacímu traktu pomoci, aby se mohl zregenerovat a vrátit do původního stavu. Kdykoliv znamená, že nikdy není pozdě, ani když jsme už nemocní, pozdě není v jakémkoliv věku a situaci.
Obecně platí, že čím jednodušší rostlinná strava v syrově netepelné formě, tím lépe pro střeva.
Člověk je anatomicky stvořen k přijímání rostlinné potravy. Tento způsob je nám dán od přírody, proto tělo zpracování tohoto neztěžuje a neničí rovnováhu ve střevech, naopak podporuje zdravou střevní mikroflóru.
Pokud do střev začnete cpát potravu živočišného původu, obiloviny, cukr, alkohol…..váš organismus sice zvládne vše zpracovat, ale je tím silně zatěžován, opotřebován a brání se. Tepelně upravené, chemicky konzervované, přesolené, geneticky modifikované potraviny plné hormonů a postrádající živiny ničí vaše střeva a tím i centrální nervovou soustavu. K největším nepřátelům střev patří rozhodně lepek, který obsahují obiloviny, ječmen, rýže, špalda, žito…..
Lepek není dobrý pro střeva nás všech, pro lidi s alergií na lepek je dokonce život ohrožujícím. Obiloviny tak způsobují záněty, chronické záněty, silná překyselení, rakovinu a jiné. Trávení nevhodné potravy způsobuje celou řadu degeneračních procesů ve střevech a okamžitě se projevuje i v širších souvislostech jako potíže a nemoci související s mozkem a jeho nervovým systémem. Ve střevech sídlí 70% buněk imunity celého těla!
Kdybyste měli deprese nebo symptomy Alzheimera či Parkinsona, začnete brát pilulky, abyste méně cítili při vaší neléčené jízdě do propasti? Nebo zkusíte vyčistit střeva, jíst dostatek probiotik, stravovat se syrovou zeleninou, ovocem, ořechy a pít hodně čisté vody?
První varianta vás ve finále možná nechá přežívat, ta druhá vás nechá žít báječný život.
Věřte, že existují miliony lidí, kteří se vyléčili z těžkých nemocí, z depresí se sebevražednými sklony anebo jen z životní a apatie a duševního vyhoření tím, že změnili stravu.
Pokud si chcete přečíst starší články z tohoto Blogu, pak si na horním okraji stránky klikněte na „hlavní strana“ a poté jednoduše posunujte šipku kurzoru na pravém lemu stránky dolu. Automaticky se zobrazí jeden článek s dřívějším datem za druhým, jako by se rolovaly za sebou. Kliknutím na každý zeleně napsaný název nebo foto, se článek ihned rozbalí k přečtení celý.
Rovněž si můžete v levém sloupci slov najít to, které by vystihlo váš zájem, kliknout na něj a automaticky se vám ukáží všechny články, které toto slovo obsahují.
Na výchozí stranu se dostanete vždy zmáčknutím „hlavní strana“ nahoře pod hlavním Logem „ halobio“, hned vedle „o mě“ se dočtete o autorce všech článků a kliknutím na „kontakt pak můžete po vyplnění jména a emailu (nutné pro zamezení SPAM) napsat autorce (nic z toho, co napíšete nebude zveřejněno). Tímto krátkým upřesněním, odpovídám na více dotazů najednou. Snad to pomůže k dobré orientaci na Blogu Halobio.cz
Pingback: VAŠE STŘEVA JSOU VÁŠ DRUHÝ MOZEK! | ChiUSA·