Většinou chipsy nejsou z brambor ani vyrobeny, ale z těsta rýžové kaše, pšenice, kukuřice a bramborových vloček, které je slisováno do tvaru lupínků a hozeno do přepáleného oleje vysoké teploty. Tyto, ale i chipsy z pravých brambor, jsou toxickou bombou. Obsahují vysoké procento rakovino tvorných látek právě díky způsobu drastického tepelného zpracování. O kaloriích a obsahu tuku, cholesterolu a glykemické katastrofě diabetiků, po spořádání bramborových chipsů, se raději ani nezmiňuji.
Nechcete se vzdát křupavé dobroty?
Řešením je nahradit chipsy zdravou doma vyrobenou alternativou.
Vynikající, levné a doma vyrobené jsou chipsy z kapusty hlávkové neboli kelu.
Doporučuji jednoduchý, oblíbený a často používaný recept, po kterém se netloustne:
KŘUPAVÉ KAPUSTOVÉ CHIPSY
Rozehřejte troubu na pečení na teplotu 175 stupňů
Listy kapusty očistěte.
Otrhejte nebo stáhněte tenkou část od tuhé střední části listu.
Natrhejte jej na velikost větších chipsů.
Na plech položte papír na pečení (zvládnete to ale i bez něj).
Nasypte kousky kapusty na plech, pokapejte olivovým oleje a posolte.
Pečte v troubě 10-15 minut, někdy malinko déle. Hotové poznáte, křupají a jsou vynikající.
Pokud jíte jen Raw stravu, pak můžete sušit v troubě nebo na sušičce ovoce při teplotě pod 40-42 stupňů.
Zkadeřené listy kapusty, které připomínají kůži krokodýla, obsahují mimořádně vysoké procento vápníku, draslíku, hořčíku, železa, vitamínu K, C, D a kyseliny listové.
Kapusta je také vynikající při potížích s žaludkem, střevních nebo jaterních.
Pokud si chcete přečíst starší články z tohoto Blogu, pak si na horním okraji stránky klikněte na „hlavní strana“ a poté jednoduše posunujte šipku kurzoru na pravém lemu stránky dolu. Automaticky se zobrazí jeden článek s dřívějším datem za druhým, jako by se rolovaly za sebou. Kliknutím na každý zeleně napsaný název nebo foto, se článek ihned rozbalí k přečtení celý.
Rovněž si můžete v levém sloupci slov najít to, které by vystihlo váš zájem, kliknout na něj a automaticky se vám ukáží všechny články, které toto slovo obsahují.
Na výchozí stranu se dostanete vždy zmáčknutím „hlavní strana“ nahoře pod hlavním Logem „ halobio“, hned vedle „o mě“ se dočtete o autorce všech článků a kliknutím na „kontakt pak můžete po vyplnění jména a emailu (nutné pro zamezení SPAM) napsat autorce (nic z toho, co napíšete nebude zveřejněno). Tímto krátkým upřesněním, odpovídám na více dotazů najednou. Snad to pomůže k dobré orientaci na Blogu Halobio.cz