Plíživý nepřítel náš všech, o kterém nemáme ani ponětí, je obsažen v obilovinách. Chleba, rohlíky, pizza, jednoduše pečivo bílé, tmavé i celozrnné obsahují lepek neboli gluten.
Lepek je směs dvou bílkovin. Při přípravě těsta je užitečný, neboť slepí ingredience dohromady. Střeva lepek tolik nemilují. Vytváří totiž mazlavý povlak na stěnách střev a je jen otázkou času, kdy vznikne velký zdravotní problém. Jak víte, imunitní systém sídlí ve střevech a právě díky lepku nedokáže pracovat, jak by měl, imunita je snížena a nakonec se imunita obrátí vůči vlastním buňkám a vznikají záněty. Vleklé problémy způsobují silné zkyselení střev, často se dopracuje až k rakovině. Postižena jsou nejen střeva, ale i játra a slinivka.
V tomto článku neřeším celiakii, velmi nebezpečnou nemoc nesnášenlivosti lepku. Je to odlišný problém a spadá do autoimunních nemocí.
PROČ TEĎ MÁME S LEPKEM POTÍŽE A DŘÍVE TOMU TAK NEBYLO?
- Dnes jíme GMO potraviny, zvláště obilí a zrniny, které jsou modifikovány tak, že obsahují 40 krát více lepku, než dřívější přírodní potraviny.
- Máme málo zdravých bakterií ve střevech, jednak je likvidujeme chemií v potravě a nápojích a také nejíme dostatek potravin, které je skutečně obsahují. Jogurty a kefíry v plastiku, které můžeme zakoupit v supermarketech to jen předstírají . Pokud by v takovém jogurtu opravdu žila bakterie, množila by se, zvětšovala svůj objem, až by plastik i v lednici za pár dní explodoval. Přitom jogurty vydrží v regálech i několik měsíců. Neživé bakterie vám nepomohou, takže je přínos tzv. bio jogurtu s probiotickou kulturou k ničemu. Stejně je nákup probiotických doplňků na policích obchodů jen vyhazováním peněz! Probiotický doplněk stravy musí být uskladněn v lednici, tam kultura přežije. Takové najdete v obchodech s bio stravou a podobně.
Kupte si houbu kombuchu a pěstujte si její bakterie v kozím nepasterizovaném mléce, které denně pijte a doplňujte.
Jezte kvašené zelí, kvašenou zeleninu a kvašáky.
Doplňujte stravu zdravými probiotickými potravinovými doplňky.
POZOR NA POTRAVINY A NÁPOJE, KTERÉ OBSAHUJÍ VELKÉ MNOŽSTVÍ LEPKU: oves, pšenice, žito, ječmen, špalda, kuskus, graham, kamut, krupice, ovesné vločky a otruby, pivo, párky, paštiky, sekaná, ochucené kávy a čaje, instantní potraviny, omáčky, polévky a nápoje, energetické tyčinky, hranolky, kečup, kupované zálivky a dressingy do salátů, sójová omáčka, zmrzliny, škrob, sýry a jiné.
Pozor na lepek v šamponech, kondicionérech, krémech, kosmetice, ve vitamínech…….
Jsem 25 let vegetariánka, začínala jsem s mylnou představou, že pokud vynechám maso, budu zdravější. Omyl.Obiloviny, ač celozrnné, tmavé, naturální čí bio, organismu neprospívají. Přes veganství jsem se dopracovala až k veganskému raw stravování s maximálním omezením obilovin. Až pak jsem se trvale zbavila zánětů, nachlazení, nemocí a cítím se skvěle.
Pokud si chcete přečíst starší články z tohoto Blogu, pak si na horním okraji stránky klikněte na „hlavní strana“ a poté jednoduše posunujte šipku kurzoru na pravém lemu stránky dolu. Automaticky se zobrazí jeden článek s dřívějším datem za druhým, jako by se rolovaly za sebou. Kliknutím na každý zeleně napsaný název nebo foto, se článek ihned rozbalí k přečtení celý.
Rovněž si můžete v levém sloupci slov najít to, které by vystihlo váš zájem, kliknout na něj a automaticky se vám ukáží všechny články, které toto slovo obsahují.
Na výchozí stranu se dostanete vždy zmáčknutím „hlavní strana“ nahoře pod hlavním Logem „ halobio“, hned vedle „o mě“ se dočtete o autorce všech článků a kliknutím na „kontakt pak můžete po vyplnění jména a emailu (nutné pro zamezení SPAM) napsat autorce (nic z toho, co napíšete nebude zveřejněno). Tímto krátkým upřesněním, odpovídám na více dotazů najednou. Snad to pomůže k dobré orientaci na Blogu Halobio.cz