Pokud je ovoce a zelenina zelené barvy, pak obsahují velké množství zeleného barviva neboli chlorofylu, kyseliny listové, vlákniny, vápníku, vitamínu C. Díky těmto darům, dokáží účinně pomoci potlačit nádory, být prevencí rakoviny, snížit krevní tlak, cholesterol, snížit hladinu volných radikálů a posílit imunitní systém.
K zelenému ovoci a zelenině patří například hrách, špenát, kapusta, brokolice, avokádo, zelená jablka, zelené fazole, řeřicha…
Ovoce a zelenina fialové a modré barvy obsahuje kromě luteinu, vitamínu C, flavonoidů i další množství nenahraditelných živin. Jsou vynikající pro silný imunitní systém, snížení aktivity buněk rakoviny a růstu nádoru, trávení, absorpci vápníku. Dokáží ochránit člověka před kardio vaskulárními nemocemi.
Fialové a modré ovoce: granátová jablka, černý rybíz, ostružiny, borůvky, švestky, modré hrozny vína, fialové zelí, rozinky, fialový chřest, brambory…
Červené ovoce a zelenina obsahuje nejsilnější látky v proti rakovinném tažení, zejména rakoviny prostaty, ale i krevní oběh, tlak a cirkulace.
Červené barvivo obsahují třešně, jahody, maliny, rybíz, červené papriky a jablka, melouny, červená řepa a cibule…
Ovoce a zelenina bílé barvy je plná vlákniny, beta glutanů a lignanů posilujících extrémně imunitu a mají vliv na snížení rakoviny prsu, vaječníků, prostaty a rakoviny související s hormony vůbec.
Tyto vzácné látky jsou v banánech, hruškách, květáku, česneku, cibuli, houbách, v bílých nektarinkách a broskvích.
Oranžové a žluté ovoce a zelenina má dostatek látek prodlužujících život, abnormální množství beta karotenu, který se v těle mění na vitamín A. Podporuje zrak, zdravé zuby, kosti a klouby, alkalickou rovnováhu, snižuje krevní tlak a podporuje tvorbu kolagenu.
Tato barviva jsou obsažena v meruňkách, mangu, nektarinkách, pomerančích, papáji, broskvích, mrkvi…
Jak je vidět, zbarvení ovoce může leccos napovědět. Není však nutné, abychom se stali experty a fanaticky zařazovali do jídelníčku ovoce a zeleninu s návodem v ruce. Každodenní pestrá strava, složená z různých druhů ovoce a zeleniny, která je syrová a v bio kvalitě, je zárukou zdraví sama sobě.
Pokud si chcete přečíst starší články z tohoto Blogu, pak si na horním okraji stránky klikněte na „hlavní strana“ a poté jednoduše posunujte šipku kurzoru na pravém lemu stránky dolu. Automaticky se zobrazí jeden článek s dřívějším datem za druhým, jako by se rolovaly za sebou. Kliknutím na každý zeleně napsaný název nebo foto, se článek ihned rozbalí k přečtení celý.
Rovněž si můžete v levém sloupci slov najít to, které by vystihlo váš zájem, kliknout na něj a automaticky se vám ukáží všechny články, které toto slovo obsahují.
Na výchozí stranu se dostanete vždy zmáčknutím „hlavní strana“ nahoře pod hlavním Logem „ halobio“, hned vedle „o mě“ se dočtete o autorce všech článků a kliknutím na „kontakt pak můžete po vyplnění jména a emailu (nutné pro zamezení SPAM) napsat autorce (nic z toho, co napíšete nebude zveřejněno). Tímto krátkým upřesněním, odpovídám na více dotazů najednou. Snad to pomůže k dobré orientaci na Blogu Halobio.cz