Vanilovník plocholistý je liánovitým druhem orchideje s jedlými plody, tobolkami, které mají uvnitř olejovitou tekutinu a semena. Vanilka potřebuje pro růst speciální klima, půdu a podmínky, plazí se podobně jako vinná réva, často po tropických stromech.
Náklady na pěstování vanilky jsou velmi vysoké, proto je i cenově dražší.
Vanilkové lusky nebo vanilkový extrakt najdeme téměř v každé kuchyni, používá se v potravinářském průmyslu pro skvělou chuť, ale i pro výrobu kosmetiky a parfémů. Málokdo však ví, že má vanilka i zdravotní přínos.
Vanilka:
- zklidní žaludek, nevolnost
- pomáhá hojit rány
- reguluje nepravidelnou menstruaci
- vůně vanilky snižuje stres, stavy úzkosti, aktivuje duševní vitalitu a probouzí pocit tepla
- zmírňuje boleti kloubů, má antibakteriální a protizánětlivé účinky.
- obsahuje malé množství niacinu, vitamín B-6 a kyselinu pantotenovou, které podporují metabolické funkce
- pomáhá při hubnutí
Vanilku můžete přidat do tradičních pokrmů, ale i do rostlinného mléka, koktejlů, čaje, kávy…
Vanilko borůvková pochoutka:
3 hrnky neslazeného strouhaného kokosu
1hrnek borůvek i zmrazených
velká lžíce citronové šťávy
½ lžíce vanilkového extraktu
½ malé lžičky soli
1 lžíce sladidla, doporučuji stévii.
Mixujte kokos 5 minut, dodržet dobu je nutné.
Přidejte pak ostatní ingredience a mixujte do máslové konzistence. Uchovejte ve skleněné nádobě v lednici. Můžete podávat s ovocem.