JSTE AQUAMANIAK? NEPIJETE VODY MOC?

 thirsty-man-937395__180

Pití dostatečného množství vody je pro lidské zdraví nezbytné, voda je důležitá pro přežití a její nedostatek způsobuje vážné nemoci.

 

O pitném režimu se dosti mluví. Podle průzkumů, statistik a odborných článků mi někdy připadá, že polovina lidstva trpí dehydratací a druhá se zapojila do módní vlny, která se až fanaticky bez láhve s vodou nehne ani na krok.  Po přečtení některých článků téměř nechápu, jak jsem mohla přežít školní léta, kdy jsme se napila ráno a pak až ve školní jídelně při obědě. Hráli jsme si celá odpoledne venku, rodiče často ani netušili, kde jsme a k pití jsme se dostali až v době večeře. Doba se změnila, děti dnes kamarádí s počítači, tablety, televizí doma a rodiče je nalévají vodou, protože někde četli, že je to zdravé.

Dobře „zavlažený“ organismus prozradí hezká pleť, vlasy, čisté bělmo očí, kůže, vitalita a celkové zdraví.  Kolik vody máme vypít závisí i na počasí , namáhavé činnosti, váze, výšce i typu stravování a na zdravém selském rozumu.

Někteří odborníci doporučují pít 1 litr vody na spotřebu 1000 kcal z potravy. Další možnost výpočtu je 4 dcl vody na 10 kg váhy. Zdravý průměr se pohybuje kolem 2 až 3 litrů denně.

Přehnaným pitím vody se můžete dopracovat k otokům, zvýšené váze, selhání srdce, kómatu. Pokud vypijete v krátké době kolem 5-7 litrů vody, automaticky vám klesne hladina sodíku v těle, buňky se přeplní vodou, rapidně se sníží váš krevní tlak, přetíží ledviny, močový měchýř, dojde k vodní intoxikaci, některé případy končí smrtí.

 

Existuje tolik „dobrých rad“ o pitném režimu, reklama na každém kroku a obchod s balenou vodou vzkvétá…

 

 

Naslouchejte svému tělu, spočítejte si přibližné množství vody vhodné pro váš životní styl, pijte vždy, když pocítíte žízeň, nic nepřehánějte. Nelepším a nejjednodušším testem je vaše moč. Tmavá, hustší moč značí nedostatek tekutin, naopak čirá, světlejší moč je známkou dobré hydratace.

drinking-87155__180

Leave a Reply