Saláty patří bezpochyby k nejzdravějším jídlům. Zeleninové saláty, vyrobené z chemicky hnojené zeleniny, posypané smaženou slaninou nebo křupavými krutony a zalité komerčním dresinkem, který je doplněn syntetickými stabilizátory, chemickými barvivy a dochucovadly, s vysokým obsahem fruktózy kukuřičného sirupu a nezdravými oleji, tak ty zdravé rozhodně nejsou. Snad nejhorší variantou je nízkotučný dresink.
Skutečným přínosem pro člověka jsou saláty složené z organicky bio pěstované zeleniny a doma vyrobených zálivek bez chemie s trochou jablečného octa, koření a kvalitního oleje.
Aby se živiny ze salátu dobře vstřebaly do lidského organismu, je dokonce nutné salát dochutit zdravým tukem! Většinu z nás napadne kvalitní olivový olej.
Nedávno mne šokovala reportáž oblíbeného amerického pořadu „60 Minut“, která odhalila podrobnosti o aféře s italskými olivovými oleji. Místo extra panenského oleje byly z Itálie vyváženy padělané, podřadné a nekvalitní oleje, často smíchané s jinými rostlinnými oleji, zabalené v lahvích s etiketami, které hlásaly nejvyšší kvalitu a také cenu. Láhev oleje, za kterou účtovali 50 dolarů, měla ve skutečnosti hodnotu jen 7 dolarů.
Pravý extra panenský olej musí být totiž vyroben z čerstvých oliv, bez přidání rozpouštědel, za vytvoření přesných klimatických podmínek, bez tepelného zpracování a za dodržení mnoha dalších přísných předpisů.
7 nejznámějších italských značek má tedy velký problém.
Naštěstí existují i kalifornské, řecké, španělské a jiné kvalitní značky olivových olejů, které je možno zakoupit. Jakostní extra panenský za studena lisovaný olej, zelené barvy, bez přídavků čehokoliv, skladován nejlépe v tmavé skleněné láhvi, pocházející od důvěryhodného výrobce, však stále zůstává tou nejzdravější lahůdkou pro náš zeleninový salát.