POZOR NA PLÍSNĚ.

 

mould-869476__180

Plíseň je mikroskopická houba, žijící na organické hmotě. Existuje přes 300 000 druhů hub, některé produkují spory, které se šíří vodou, vzduchem nebo je přenáší hmyz.

Plísně se mohou držet na mase i drůbežím a způsobovat infekce plic, vykašlávání krve, dušnost. Ořechy a semena jsou často napadeny plísněmi, které produkují jedy, které mohou zapříčinit i vznik rakoviny jater, ledvin a jiných orgánů a silné otravy. Nejvíce mykotoxinů, tedy jedů z plísní, bývá nalezeno v arašídech, kukuřici, obilí, semenech, ve vlašském ořechu a pistáciích. Kupujte ořechy neloupané, celé, nesolené, ve skořápkách, snížíte riziko plísní. Vyhoďte ořech, který chutná hořce! Dávejte velký pozor, aby vaše koření nemělo prošlou skladovací lhůtu, je často napadeno plísněmi. Stejně opatrní buďte s chlebem a pečivem vůbec.

Plísně se rády usazují na ovoci, zelenině, měkkých sýrech, v tvarohu, jogurtu, marmeládě, kompotu, sóji, obilovinách, sušeném ovoci, kávě kakau, fazolích.

age-1238291__180age-1238290__180

Plísně povrchové poznáte podle nazelenalého povlaku, či zelených skvrn. Takto napadené potraviny vyhoďte ihned celé. Plísně se šíří i do hloubky potravin, kde již nejsou patrné a nevidíme je. Čím více vody potravina obsahuje, tím snáze se v ní houba šíří. Snažte se nevdechnout spory z plesnivé potraviny do dýchacího systému, nedotýkejte se plísní nožem, jednoduše se snažte zamezit jakémukoliv kontaktu s plísní.

Nekupujte potraviny, které mají nafouklý obal, je to známka výskytu mikroorganismů uvnitř.

age-1238283__180

 

Jak zamezit šíření plísní v domácnosti?

Detailním čištěním lednice a mrazáku minimálně každé 3 měsíce.

Udržujte teplotu v lednici mezi 4 až 5 stupni C.

Nemějte nacpanou lednici, každá potravina potřebuje prostor, kde cirkuluje vzduch.

Přikrývejte a balte potraviny po otevření.

Pečení, vaření ani jiné tepelné zpracování nezničí houby, jsou velmi odolné. Nedaří se jim v suchu a chladu.

Kupujte jen kvalitní, bio potraviny s neprošlou lhůtou trvanlivosti.

rotting-potatoes-185928__180

 

Leave a Reply