PROBLÉM NENÍ V CHOLESTEROLU, ALE V DETAILECH KOLEM NĚJ…

 

unhealthy-1336508__180

Plak naneseného cholesterolu na stěnách cév způsobuje arteriosklerózu a infarkt. To je poměrně známá věta, kterou jsme již někde slyšeli. Kdo je viník? Cholesterol. Musíme ho snížit! Další staré známé tvrzení.

Pravdou ale je, že cholesterol potřebujeme, je jedním z nejzákladnějších stavebních kamenů těla. Takže škodí nebo neškodí?

ŠKODÍ JEN OXIDOVANÝ CHOLESTEROL!

Kde se vzal? Pokaždé, když zahřejeme olej, tak zoxiduje a žlukne, a to při každé formě tepelné úpravy. Vyhněme se proto oleji rostlinnému, kukuřičnému, slunečnicovému, sójovému, řepkovému, rýžovému, arašídovému, stolnímu, sezamovému a oleji z kanoly… Jakákoliv tepelná úprava potravin je zdravá jen s použitím organického kokosového oleje, neboť neoxiduje ani při vysokých teplotách a je stabilní! Zoxidovaný žluklý olej, který je k tomu ve většině případech vyroben z geneticky modifikovaných rostlin, nepatří do lidského těla!

LDL je tzv. špatným cholesterolem, který cirkuluje v krvi, vytváří již zmíněný plak na cévách a jeho sraženiny se mohou zformovat v zúžených tepnách a způsobit infarkt nebo mozkovou příhodu.

Pilulky, které lidé berou na snížení cholesterolu, však mimo jiné zabrání tělu vytvářet dostatek vitamínu D (nutný pro zdraví kostí a prevenci rakoviny) a zastaví i vrozenou schopnost tvorby cholesterolu nutného pro správnou funkci mozku. Jako bonus tedy získávají ještě Alzheimera nebo jinou nemoc způsobenou vysokou toxicitou.

Pozor na spotřebu fruktózy a konzumaci velkého množství sacharidů, jsou totiž viníky inzulínové rezistence, díky které játra produkují více cholesterolu. Pokud bude hladina inzulínu na optimální úrovni, pak bude i cholesterol ve správném poměru.

Řešením je jíst syrovou tepelně nezpracovanou stravu, zeleninu, ořechy, semena, pokud vaříte, smažíte, pečete, pak jen na kokosovém oleji. Olivový olej je vynikající, ale jen za studena do salátů a zálivek. Ostatní oleje nepoužívejte. Jezte hodně fazolí, podporují snižování cholesterolu.

Omega 3 mastné kyseliny, Psylium, červená fermentovaná rýže spolu s Koenzymem Q10 v tabletách pomáhají snižovat cholesterol v krvi. Jezte kvašené potraviny, udržujte vysokou hladinu vitamínu D, cvičte a dopřejte si dostatek kvalitního spánku.

healthy-1336513_960_720

Leave a Reply