V České republice, stejně jako v zemích EU, je Aspartam povolen ke slazení potravin a nápojů. V mnoha zodpovědnějších zemích světa je zakázán zákonem. Jejich studie a testy na škodlivost Aspartamu se liší, jedni tvrdí, že neprokázaly škodlivý dopad na zdraví, studie těch ostatních naopak potvrdily vliv Aspartamu na vznik leukémie, lymfomu, nádorů mozku a jiných typů rakoviny. Aspartam má značnou vinu při vzniku Alzheimerovy choroby, deprese, migrén, zvyšuje chuť k jídlu.
Aspartam je synteticky vyrobené sladidlo, 200 krát sladší než cukr, metabolizuje jako bílkovina, při čemž uvolňuje toxický metanol. V organismu pak se pak v důsledku Aspartamu vyvíjí vyšší množství formaldehydu. Přitom formaldehyd je znám jako startér nádorového bujení číslo jedna. Občas se skrytě objevuje v potravinách pod jménem Equal, NutraSweet, E951, APM a podobně.
Pokud si chceme ochránit zdraví, pak nám nezbývá, než studovat etikety se složením výrobku. Aspartaman je totiž používán jako náhradní cukr i tam, kde byste ho nehledali, například v ústní vodě nebo v jiných přípravcích ústní hygieny. Aspartaman je obsažen ve více jak 6000 výrobcích včetně žvýkaček, limonád, sypkých nápojů, čajů, majonéz, dresinků, cereálií, zmrzlin, krémů, hořčice, nakládané zeleniny, vitaminových doplňků a jiných. Většinou si řekneme, že občas Aspartam neuškodí, ale faktem je, že se tento a jiné syntetické toxiny nenápadně hromadí v těle a je jen otázkou času, kdy se projeví jako nádor.