Tím nechci říct, abyste začali jíst jen nezralé plody ovoce a zeleniny. Většina plodů má právě naopak nejvyšší obsah vitamínů a minerálů ve zralé podobě. Ale například v mangu je vyšší hladina vitamínu C v plodech nedozrálých. Největší přínos konzumování nedozrálého manga, banánů a papáji je ve vysokém obsahu vlákniny. Vláknina je řešením na zácpu, podporuje svým zkvašením prospěšné střevní bakterie, působí jako prebiotika, nezpůsobuje plynatost, zvětšuje objem stolice a postará se o pravidelné vyprazdňování střev. Výhodou je i nízký obsah cukru, zejména pro diabetiky.
Nezralé plody banánů, papáji a manga obsahují z více než tří čtvrtin škroby a jsou jako škroby v organismu tráveny, dozrálé plody jsou tráveny jako sacharidy. Zelené mango obsahuje také kyseliny, které působí jako střevní antiseptikum, zvyšují sekreci žluči, pomáhají čistit játra a krev. Vysoký obsah vitaminu C zlepšuje elasticitu krevních cév, podporuje vstřebávání železa a chrání před infekcemi.
Pokud vám nezralé banány, mango nebo papája nechutnají, zkuste je přidat do zeleninových salátů nebo ochutnejte nezralé posolené mango s medem podle indického zvyku.
Pozor! Nezralá papája není vhodná pro těhotné ženy, neboť podporuje stahy svalů dělohy.