Karob pochází ze středomoří, patří i k běžným africkým pokrmům. Karobový prášek je získáván z lusků Rohovníku obecného, které dozrávají do čokoládově hnědé barvy.
Dnes se Karob běžně přidává do sušenek, moučníků a je znám snad nejvíce jako náhražka čokolády. Liší se od kakaa nejen lehce nasládlou chutí, ale neobsahuje kofein ani alergeny, je tedy vhodný pro alergiky. Prášek z karobu je bohatý na bílkoviny, železo, vápník, hořčík, vlákninu a vitamín D. Karob snižuje hladinu cholesterolu v krvi, je vynikající prevencí rakoviny plic, anémie, osteoporózy a nemocí hrdla. Karob obsahuje 17 krát méně tuku i kalorií, než kakao. Zdravější variantou všech receptů obsahujících kakao je zaměnit polovinu dávky kakaového prášku za karob.
RECEPT NA ZDRAVOU DOMÁCÍ RAW VEGAN HOŘKOU ČOKOLÁDU.
4 lžíce nepraženého bio kakaa
4 lžíce karobového prášku
3 lžíce kokosového oleje
3 lžíce bio kešu másla nebo bio kakaového másla
3 lžíce agáve sirupu na oslazení ( kdo má rád hořkost v čokoládě, doporučuji nesladit vůbec)
Rozpusťte kokosový olej, do vlažného pomalu přimíchejte prášek kakaa a karobu, přidejte kakaové nebo kešu máslo, oslaďte.
Dejte hmotu do formiček nebo papírových košíčků a nechejte ztuhnout v lednici.