KAROB

 

carob-7329__180

Karob pochází ze středomoří, patří i k běžným africkým pokrmům. Karobový prášek je získáván z lusků Rohovníku obecného, které dozrávají do čokoládově hnědé barvy.

Dnes se Karob běžně přidává do sušenek, moučníků a je znám snad nejvíce jako náhražka čokolády. Liší se od kakaa nejen lehce nasládlou chutí, ale neobsahuje kofein ani alergeny, je tedy vhodný pro alergiky. Prášek z karobu je bohatý na bílkoviny, železo, vápník, hořčík, vlákninu a vitamín D. Karob snižuje hladinu cholesterolu v krvi, je vynikající prevencí rakoviny plic, anémie, osteoporózy a nemocí hrdla. Karob obsahuje 17 krát méně tuku i kalorií, než kakao. Zdravější variantou všech receptů obsahujících kakao je zaměnit polovinu dávky kakaového prášku za karob.

beans-72059__180

 

RECEPT NA ZDRAVOU DOMÁCÍ RAW VEGAN HOŘKOU ČOKOLÁDU.

4 lžíce nepraženého bio kakaa

4 lžíce karobového prášku

3 lžíce kokosového oleje

3 lžíce bio kešu másla nebo bio kakaového másla

3 lžíce agáve sirupu na oslazení ( kdo má rád hořkost v čokoládě, doporučuji nesladit vůbec)

 

Rozpusťte kokosový olej, do vlažného pomalu přimíchejte prášek kakaa a karobu, přidejte kakaové nebo kešu máslo, oslaďte.

Dejte hmotu do formiček nebo papírových košíčků a nechejte ztuhnout v lednici.

chocolate-89034_640

Leave a Reply