NĚKDO TO RÁD HORKÉ…

 

bowl-297126__180

Spotřeba extrémně horkých jídel a nápojů však může stát za vznikem obtížně léčitelné rakoviny jícnu a žaludku! Buňky sliznice jsou totiž velmi křehké a opakované každodenní polykání horkých nápojů a potravy může způsobit mutace buněk. Přitom samotné nádorové bujení obvykle začíná v nejhlubší vrstvě jícnu a prorůstá směrem do dutiny jícnu. Mezi nejběžnější první příznaky patří pálení žáhy, kašel, potíže při polykání, chrapot.

Studie například ukazují, že se tento typ rakoviny vyskytuje velmi často u lidí, kteří pili denně velmi horký čaj na rozdíl od těch, co si dopřávali čaj vlažný. Vysoké procento nemocných tímto typem rakoviny není náhodou právě v Asii, proslulé pitím čaje.

Káva prý není sama o sobě tolik škodlivá jako pití horké kávy. Podobné je to s horkými polévkami a jinými potravinami.

Co je již příliš horké? Každý z nás má jiná měřítka. Obecně odborníci doporučují konzumovat potraviny teplé pod 65 stupňů.

Stejné problémy však může přivodit opačný extrém, každodenní konzumace příliš ledových potravin.

Přiměřená teplota nápojů a potravin bez extrémů, může být malou změnou, ale obrovskou prevencí do budoucna.

Tip: Každodenní porce čerstvých organických nebo sušených jahod je podle vědců balzám pro sliznici jícnu, její regeneraci, ale dokonce i účinný pomocník při léčbě a rekonvalescenci chorob jícnu.

soup-297736__180

Leave a Reply