PLYNÍKY.

intestines-293929__340

Již Hippokrates tvrdil, že vycházení plynů z těla ven je základním předpokladem zdraví. Císař Claudius dokonce nařídil veřejně, aby bylo v případě potřeby umožněno vypouštět plyny každému občanovi Říma. V současné době jsou tato témata tabu. Pacienti se stydí mluvit o potížích spojených s plynatostí i s lékařem. Přitom plyny mají ve svém organismu všichni lidé jako zcela přirozenou součást trávení. S potravou totiž polykáme vždy jakési množství vzduchu, ti kdo potravu hltají, hromadí v těle vzduchu mnohem víc. Vzduch polykáme i při pití nápojů, limonád a sody obzvlášť, při žvýkání a kuřáci při kouření. V tlustém střevě se vzduch smíchá s nestrávenou potravou a produkuje za pomoci přítomných střevních bakterií plyn.

Další příčinou plynatosti mohou být paraziti ve střevech nebo neprůchodná střeva. Strava je asi jednou z nejčastějších příčin, zejména strava mléčná, sýry, zmrzlina, dále lepek a luštěniny v podobě hrachu, fazolí, čočky nebo zelenina typu brokolice, květák, kapusta, cibule, hrušky. Zatímco mírná plynatost je projevem zdraví, silně zapáchající plyny nebo extrémní plynatost může znamenat i vážnější onemocnění včetně rakoviny střev. Nejeden pacient přijel na pohotovost s příznaky infarktu, které byly ve skutečnosti projevem silné plynatosti v orgánech zažívacího ústrojí. Ne nadarmo tvrdili již naši předkové, že smrt se rodí ve střevech.

Pravidelné každodenní dokonalé vyprazdňování je podmínkou zdravého tlustého střeva. Bylinné čaje z heřmánku, anýzu, kmínu, zázvoru, hřebíčku, listu borůvky a meduňky pomáhají očistě střev. Nálevy, klystýry, teplé bylinné obklady a krátkodobé půsty jsou rovněž velmi efektivní proti nadměrné a nepříjemné plynatosti. Syrová, nevařená strava a jinak nezpracovaná strava je mnohem lepší pro zdraví střev, než jídlo jakkoliv zpracované či upravované. Česnek je přírodním léčivem střev číslo jedna!

gas-mask-1233601__340

Leave a Reply