Nedostatek bílkovin neboli proteinů ve stravě oslabuje imunitní systém, zpomaluje hojení ran, může být původcem bušení srdce, depresí a špatné psychiky. Pokud není v pořádku imunita, není možné udržet zdraví, proto je nutné dbát na přísun dostatku bílkovin stravou v prvé řadě.
Jak poznáte nedostatek bílkovin? Rozhodně nepodceňujte otoky na těle, jsou totiž často prvním projevem proteinové nouze. V případě nedostatku bílkovin v krvi je krevní tekutina filtrována do okolních tkání, tam se hromadí a proto lidem mohou otékat nohy, kotníky, ruce, obličej…
Otoky mohou samozřejmě souviset i s jinými příčinami, s nemocemi ledvin, štítné žlázy nebo s vysokým tlakem, nízké hladiny mívají často alkoholici, pacienti trpící mentální anorexií, podvyživení lidé a jiné případy. Požádejte svého lékaře o jednoduchý krevní test, který lehce odhalí deficit proteinů.
Bílkoviny jsou hojně obsaženy v mase, rybách a vejcích. Vegetariánům nabízí bohatý zdroj proteinů bio tofu, ořechy, zejména mandle a vlašské ořechy, semena sezamu, slunečnice, čočka, fazole, hrách a další luštěniny, tmavá rýže, pohanka, pasta humus, brokolice, kapusta, houby, nať petržele, špenát, květák, salátová okurka, zelená paprika, avokádo, pomeranče, sušené rozinky a meruňky.
Naštěstí si většinu bílkovin zdravé tělo dokáže vyrobit samo, zbytek bychom měli dodávat pestrou stravou. Na každý kilogram vaší váhy byste měli denně přijmout 1g bílkoviny!