CO JÍST A NEJÍST, KDYŽ ONEMOCNÍME CHŘIPKOU NEBO ANGÍNOU.

woman-698943_960_720 

Nejen odpočinek, spánek, ale i potrava, kterou jíme během nemoci, rozhodují o jejím průběhu a délce.

Organismus při nemoci spotřebuje více kalorií, než v běžném klidovém stavu, aby mohl být funkční. Při nachlazení, angíně nebo chřipce většinou nemáme chuť na jídlo a snížení příjmu kalorií pak vyprovokuje ještě více projevů nemoci. Je dobré jíst více malých porcí za den.

Při žaludečních potížích nebo průjmu je vhodné jíst banán, tmavou rýži, jablečný protlak, mrkev nebo celozrnný suchar či toust.

Velmi důležitý je dostatek probiotik v potravinách jako je kysele zelí, kvašáky  nebo jiná kvašená zelenina. Probiotika totiž pomohou ozdravit střeva, ve kterých sídlí náš imunitní systém. Příjem probiotik ve formě potravinových doplňků je účinný v případě, že jde o kvalitní probiotikum, které musí být uloženo v chladícím boxu v obchodě, stejně tak i doma. Běžně prodávaná probiotika nižší ceny, bez nutnosti uskladnění v lednici, jsou neúčinná. Probiotika v jogurtech jsou také jen iluzí. Probiotikum je žijící bakterie, která by v zavřeném kelímku jogurtu explodovala za dva dny i v lednici, pokud se tak nestane, je probiotikum evidentně neúčinné.

Vedlejším projevem nemocí bývá i zácpa, kterou může vyřešit změna jídelníčku s převahou čerstvé zeleniny a ovoce, s dostatkem vlákniny, s vyloučením jakéhokoliv pečiva i chleba. Vynikající jsou fíky, ořechy, semínka, brokolice, květák,  kořenová zelenina, cibule, zelené fazolky, čerstvé i sušené švestky, třešně, hrušky, borůvky, brusinky, maliny, jahody a probiotika. Zácpu zhoršuje sedavý způsob života a dlouhodobé braní antidepresiv, léků na krev nebo léků ze skupiny narkotik.

Pokud nemocný zvrací, pak je velmi účinné oloupat kousek kořene zázvoru, zalít jej horkou vodou a popíjet jako čaj. Zázvorový čaj funguje i u těhotenských nevolností nebo nevolností souvisejících s chemoterapií. Vynikající je i šťáva z rostliny Aloe vera.

ginger-1714106__340

Při bolestech v krku bychom měli vyloučit z jídelníčku potraviny s hrubou strukturou jako jsou ořechy, ale i potraviny kyselé, které dráždí sliznici krku. Vhodné jsou polévky a zelený nebo bylinkový čaj s trochou kvalitního medu.

Vitamínovou bombou je i rakytník řešetlákový, česnek, křen.

Nezapomeňme, že každého nemocného oslabuje ještě více cukr, umělá sladidla a tučná jídla! Na mléko a mléčné výrobky je nutno zapomenout, jsou silně hlenotvorné.

 

Dostatečný příjem vody, bylinných čajů s citronem a polévek jsou další nezbytností úspěšné léčby. Horký čaj a polévka uvolňují ucpaný nos a zamezují vysušení jeho sliznice, rovněž zklidňují sliznice v krku. Ucpaný nos uvolní i pálivé papriky, ostřejší koření nebo horká lázeň nohou s přidáním soli.

soup-475077__340

Leave a Reply