Když je draslíku v našem těle mnoho, odnesou to ledviny, cukrovka, srdce a krevní tlak. Ledviny zabezpečují perfektní elektrolytickou rovnováhu v organismu, podílí se na tvorbě důležitých hormonů, díky kterým se tvoří červené krvinky. Ledviny dokáží regulovat i náš krevní tlak.
Viníkem vysoké hladiny draslíku je nedostatečné pití vody a složení naší stravy.
Abychom snížili vysokou hladinu draslíku v těle, musíme omezit příjem bílkovin. Doporučuje se spotřebovat jen 40-70g draslíku za den podle tělesné konstituce. Cukr a příjem vysokého množství sacharidů je nutno drasticky snížit také. Dalším rizikovým faktorem poškozujícím ledviny je alkohol, kouření a léky, zejména analgetika, tedy léky proti bolesti (aspirin, ibuprofen a léky obsahující acetaminophen).
Dobrým indikátorem je barva moči, ideální je velmi světlá vodnatá moč, opakem je tmavá hustá moč.
Lidé s vysokými hodnotami draslíku by měli konzumovat červené papriky, zelí, květák, česnek, cibule, kapusta, dýňová semínka, červený meloun, borůvky, maliny, jahody, jablka, třešně, tmavé hrozny.
Když je draslíku v těle málo, pak trpí srdce, střeva, kosti, klouby a krevní tlak je vysoký.
Jedním problémem je nedostatek draslíku v organismu z potravy.
Druhý problém je poměr draslíku a sodíku, který by měl být v rovnováze. Díky vysokému množství, často skrytého sodíku ve zpracovaných potravinách, je jeho poměr mnohem vyšší, než draslíku. Tento nepoměr je častým důvodem hypertenze neboli vysokého krevnímu tlaku a rizika mozkové příhody.
Řešením v tomto případě je omezit radikálně solení a příjem zpracovaných potravin. Do jídelníčku je dobré zařadit jednoduché potraviny, nejlépe syrové, které obsahují dostatek draslíku:banány, brambory, švestky, papája, žlutý meloun, avokáda, meruňky, ryby, ořechy, houby, zelená listová zelenina, brokolice, dýně, zelené fazolky a vařený špenát.